Yaşasın Yaz Tatili

Öğrencilerimiz uzun ve yorucu bir seneyi tamamlayıp, harika bir tatil sürecine heyecanla başladılar. Peki uzun bir tatil sürecini nasıl değerlendirmeliyiz?

İlk olarak bu tatilin çocuklarımızın dinlenmeleri için çok önemli olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Dinlenmeliler ki kendilerini yeni döneme hazır hissetmeleri ve bir an önce okullar açılsın diyebilmeliler.

Ebeveyn olarak nasıl geçecek uzun süre diye telaşlandığınızı duyar gibiyim. Paniklemeyin lütfen… Her gün dolu dolu geçmek zorunda değil, sıkılmalarına izin verdiğimiz, her an yoğun aktivitelerle geçmeyeceğini bilmeleri gerekmektedir. Hatta sıkılmalarına izin vererek üretkenliklerine fayda bile sağlamış olacağız.

Okullar tatil olduğu için düzenlerinin bozulmasına çok izin vermemeliyiz. Esneklikler tabi ki olabilir ama genele bakıldığında kazanmış oldukları düzen ve programlı yaşam kısımlarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Örneğin ekran sürelerinde değişiklikler olabilir ama bu tamamen ekran karşısında günleri tüketmeleri anlamına gelmemelidir.

Çocukların gelişim süreçlerini öğrenme süreçlerini aile olarak destekleyeceğimiz harika bir süreç olarak görmeliyiz uzun yaz tatilini. Mesela her yaş grubuna göre sorumluluklar kazandırabiliriz, aile bilincini kazandırabiliriz, paylaşımların önemini, saygı ve sevginin önemini, ailede her bireyin görev ve sorumlulukları olduğunu öğretebiliriz.

Beraber vakit geçirebileceğimiz, çocuğumuzu keşfedebileceğimiz bu süreyi paylaşımlarımızı arttırarak değerlendirmek çok önemli yere sahiptir. Paylaşımların içerisine muhakkak değerlerimizi, kültürümüzü de yaşamalarını ve öğrenmelerini sağlamalıyız.

Aynı zamanda tatil yapıp dinlenip mental ve fizyolojik olarak kendilerini iyi hissetmelerini sağladığımız bu süreçte kitap okuma alışkanlığını hep birlikte aile olarak kazanabiliriz. Hep birlikte kitap okuma saatleri düzenleyebilir, bunu alışkanlık haline getirmek için ve çocuklara keyifli ve istekli hale getirmek için etkinlikler düzenleyip her yaş için önemli olan kitap okumayı hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.

Sürekli oyunlar oynamak, parka gitmek çok keyifli ve güzel ama görev ve sorumluluk için yaş gruplarının yapabileceği şekilde ev işlerine dahil edip ailede her bireyin evde sorumluluğu olduğunu öğretmiş oluruz, bu hem eğlenceli vakit geçirmeyi hem ev işlerinin bir an önce bitmesiyle daha fazla beraber vakit geçireceğiniz anlamına gelecektir.

Karneleri aldıktan sonra karneye göre tedbirlerin alınacağı çok önemli bir süreç olduğunu da unutmamak gerekir. Tekrarların yapıldığı, eksiklerin belirlenip tamamlandığı bir tatil süreci yeni dönemin daha sağlıklı başlamasını sağlayacaktır.

Sonuç olarak planlı bir şekilde her günü dolu dolu geçirmek sizin elinizde sevgili ebeveynler… üretip öğrendiğiniz, birbirinizi keşfettiğiniz, paylaşımları arttırdığınız, hayatınıza yenilikler kattığınız, aile bilincini arttırdığınız harika bir tatil dönemi olması sizin elinizde.. O zaman hemen çocukların gelişim süreçlerine göre planlar yapılmalı ve harekete geçilmelidir.

Sevgilerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi