Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Tehlikeli Sularda Yüzmeye Başladık

Bu hafta temsilcimiz, komşumuz ve ligin son sıralarında yer alan Antalyaspor`a konuk oldu. Antalyaspor, son 4 maçını kaybetmiş, öz güvenini tekrar kazanmak ve çıkış yakalamak için sahaya çıkmıştı. Maçın ilk yarısında her iki takım da istediği oyunu sahaya yansıtmak için çaba sarf ederken oyunun hâkimi ve pozisyon üreten takımı Konyaspor`du. Ancak bu pozisyonlar geçtiğimiz haftalardaki gibi net ve gollük değildi. Sadece Soner`in yakaladığı pozisyon haricinde net diyebileceğimiz bir pozisyonu maalesef üretemedik. Soner bu pozisyonda bencillik yapmamış, Muric`e vermiş olsa ilk yarıyı önde kapatmış olabilirdik. Geçtiğimiz haftaları incelediğimizde; Antalyaspor ilk golü kalesinde gördüğü maçlarda kontrolü kaybedebiliyor. Devreye önde girmiş olsak; rakibi paniğe sürükleyerek, daha fazla hücum yapmasını ve defansta hata yapmasına sebebiyet verebilirdik. Kısacası çok önemli bir fırsatı kaçırarak ikinci yarı rakibin motivasyon ve direncinin artmasına neden olduk.

İlk yarısı berabere biten maçın ikinci yarısına rakip daha motive bir şekilde çıktı. Bu motivasyonla ikinci yarının ilk dakikalarında maalesef defansın hatasıyla kalemizde golü gördük. Yediğimizin golün şokunu üzerimizden 10 dakikada attık. 65. dakikadan sonra takımımız rakip sahada oyunu oynamaya başladı. Rakip genelde kontra ataklarla gelmeye çalışırken net bir gol pozisyonunu kaçırdı ve başka da pozisyon bulamadı. Ne kadar rakip sahada oynasak da net pozisyon üretmekte çok başarılı olamadık. Özellikle Endri oyuna girene kadar takımımız eskiyi aratır bir görüntü sergiledi. Duran toplar haricinde gollük pozisyon yakalayamadık. Taki maçın son pozisyonunda Endri'nin ortasına kaleci hatalı çıkarak Calvo`yla golü bulduk. Maçın en basit özeti bu şekildeydi.

Son 2 haftadır ikinci yarılarda takımımız pozisyon üretemiyor ve skor bulmakta çok zorlanıyor. Özellikle sol kanatta hem Bytygi`ye rakibin özel önlem alması hem de oyuncunun son haftalardaki performans düşüklüğü pozisyon bulmamızda bizi zorluyor. Bunun yanı sıra sağ kanatta da Muric`in tam uyum sağlayamaması ve Mihalak`ın istenen performansa gelememesi de pozisyon üretkenliğimizi azaltıyor. On numara eksikliğini geçen hafta da dile getirmiştik. Soner bu pozisyonda çok etkili değil. Görüntü böyleyken Hocanın bir hafta boyunca bir önlem almadığını ya da farklı bir varyasyon düşünmediğini net görüyoruz. Açıkçası benim eleştirim bu hafta oyuncu tercihi ile ilgili. Rakibin üzerimize geleceği netken Hoca neden ilk on birde Mihalak'ı değil de Muric`i tercih etti ben anlam veremedim. Özellikle geçiş oyunlarında etkili olduğunu bildiğimiz Mihalak gole ihtiyacımız olduğu ikinci yarı alınması taktiksel anlamda doğru değildi diye düşünüyorum. Ayrıca geçtiğimiz hafta Soner'in performansına rağmen bu hafta tekrar aynı pozisyonda oynaması ve Pavicic`in bu pozisyon için düşünülmemesi de beni şaşırttı. Haftalardır performansı tartışılan Soner'in yerine bu hafta Pavicic`in oynayabileceğini düşünüyordum. Bizler antrenmanları izlemiyoruz. Doğal olarak Hocanın tercihlerine saygı duyuyoruz.

Kısacası son iki haftadır oynanan oyun ve oyuncuların göstermiş olduğu bireysel performanslar dikkate alındığında gelecek haftalar için Hocanın tedbir alacağını ve arzu edilen oyunumuza tekrar dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu oyun ve mental yapının devam etmesi halinde sıkıntı çekeceğimiz aşikâr.

Son olarak Konyaspor basket, Süper Lig'de ilk iç saha maçını Tofaş'a karşı yaptı ve harika bir galibiyetle parkeden ayrıldı. Maçı salonda takip eden bir taraftar olarak takımın ortaya koymuş olduğu ruh ve isteğin sonraki haftalarda bizleri üst sıralarda tutacağını düşünüyorum. Maçı takip eden seyircilerin yarısından çoğunu hanımefendiler oluşturuyordu. Basketbolun şehre farklı bir dinamik kazandırdığını salonda net olarak gördük. Bu sebeple başta Konyaspor yönetimi olmak üzere oyuncularımıza ve teknik ekibimize hem teşekkür ediyor hem de sonraki maçlarda başarılar diliyorum.

Saygı ve Selamlarımla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof.Dr. Mustafa Topkafa Arşivi