Gülşen Çopur

Gülşen Çopur

Sosyal Konut Geliyor

Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan Sosyal Konut Projesi’ni açıkladı.

Erdoğan proje için, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz” ifadesini kullandı. Tabi bu kadar iddialı bir cümle bizim gibi ev sahibi olmak isteyen birçok genci eminim heyecanlandırmıştır.

Çünkü son birkaç yıldır yaşanan ekonomik inişler çıkışlar, önceleri binlerle konuşulan evlerin birden milyonla anılması artık ev alma fikrini hepimizin listelerinden çıkarmıştı.

O yüzden bu projeyi ev hayalini rafa kaldıran herkes dört gözle bekliyor.

TOKİ usulü kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olmadan bahsediliyor fakat daha makul ödemeler olmalı ki artık bizler de ev sahibi olabilelim.

Eylül’ü merakla bekliyoruz.

Bu açıklamaların hemen ardından soruları yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu proje ile kira ve konut fiyatlarında da bir gerileme yaşanacağını söyledi.

Kira artışlarının suni olduğunu ve bu tarz projelerle bu suni artışında söneceğini belirtti Bakan Kurum…

Bakan suni artış derken aklıma ev sahiplerinin vicdanın da bu dönem de suni bir hal aldığı geldi…

Yani domino taşı gibi, ‘Bana zam varsa sana da zam var! Sen maaşına zam aldıysan al bakalım bu da kiraya zam!’ gibi söylemler o kadar çok işitilir oldu ki artık maddiyat farklı bir boyuta geldi.

Bunu öyle üç beş kişiden de duymuyoruz. Kiradan oturan herkes bir gün ara zammı tadıyor ne hikmetse!

Ev sahibinin sağdan soldan duyduğu bir iki zam, onun durduk yere artış yapmasına yetiveriyor. Açık artırma usulü…

Şimdi ev sahipleri bana kızmasınlar… Ama böyle düşünmeyen çok az insan kaldı. Bir açıdan hak verilir. ‘Her şeye zam yapılıyor benim evime yaptığım mı göze battı’ da denilebilir de ben kiracısı ses çıkaramıyor diye sene de iki ara zam yapan duydum. El insaf değil mi?

Tabi kiracılar da bu işin hukukta yazan usul erkanını biliyor. Yapılan zamma sessiz kalmayıp hakkını aramasını da…

Ama arkadaş öyle bir devirde yaşıyoruz ki bazı ev sahipleri istediği zamlar kabul edilsin diye ne oyunlar ne dolaplar çeviriyor! İnanın midem bulandı artık….

Kötü komşu ev sahibi yapar düsturundan hareket edip ev sahibi de olamayınca insan kendisini birilerinin elinde mahkum olan kukla gibi hissediyor.

Ben eskiden ev konusunu çok önemseyen bir insan değildim. Ta ki bu seneye kadar… Belki dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama bundan birkaç sene evvel olsa hiç önemsemeyecekken şimdi baya baya eylülü bekliyoruz.

Takipte olacağız…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülşen Çopur Arşivi