İsmehan Tüfekçi
Sıcak havalara dikkat!
Merhabalar kıymetli okurlarım,
Sıcak havalar her geçen gün etkisini sürdürüyor. Sizlere bu sıcak yaz günlerinde nelere dikkat etmeniz noktasında bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
Mevsimlerin değiştiği zamanlarda vücut adaptasyon süresine ihtiyaç duyar. Kıştan yaza geçerken ya da yazdan kışa doğru mevsim değişirken hastanelere başvuru oranının artmasıyla bağışıklık sisteminin bu alışma sürecinde olduğu anlaşılabilir. Vücut bu süreçlerde kendi mekanizmasını kullanır. Birkaç tavsiye sayesinde bilinçlenerek hem mevsim geçişini hem de mevsimlerin yarattığı bu etkiyi kolayca aşabilmeniz mümkün. Özellikle yaz aylarıyla gelen sıcaklık artışları bir sorun olmaktan öte keyifli bir tatil süreci olabilir. Bireyler yaz aylarında sağlık konusunda dikkatli olarak sıcakların etkisinden en az oranda etkilenerek yaz tatilinin daha keyifli geçmesini sağlayabilirler. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek yaz aylarında sıcaktan ve yaz hastalıklarından korunarak güzel bir yaz dönemi geçirebilirsiniz.
Beslenmeye Özen Göstermek
Genelde kışın yağlı ve daha ağır yiyecekler, daha az egzersiz yapılarak tüketildiği için yaz ayına girmeden hızlı bir şekilde kilo vermek istenir. Bu durum yetersiz beslenmeye yol açabilir. Ancak yazın daha hareketli bir şekilde ve dışarıda daha fazla vakit geçirildiğinden sulu, posa ağırlıklı ve yeterli miktarda beslenmeye dikkat edilmelidir. Yazın sıcak etkisiyle tansiyon düşmeleri artacağından mineral alımına özen gösterilmelidir. Sebze ağırlıklı ana öğünler tercih etmek, günde 1-2 porsiyon meyve tüketimi ile doğal şekerlerle vücuda glikoz ve fruktoz almak, sıvı oranı yüksek yemekler seçmek, porsiyonları renkli tutup miktarını azaltarak hazırlamak dengeli bir yaz aylarında beslenme rutini oluşturur. Yazın mikroorganizmaların sıcakta üreme ortamlarının daha optimal koşullarda olması nedeniyle gıda zehirlenmeleri olabilir. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli, meyve ve sebzeler yeterince yıkanmadan tüketilmemelidir.
Yeterince Sıvı Almak
Sıcaklıkların artması aynı zamanda terlemenin de artması demektir. Terleme ile meydana gelen vücutta su kaybı aynı zamanda hormon mekanizması devreye girene kadar tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Eğer yeterli su tüketilmezse tansiyon düşüklüğü yaz aylarında sorun yaratabilir. Terleme ile oluşan mineral ve su kaybını günde ortalama 2 litre su içerek dengelemek gerekir.
Hareketli Kalmak
Egzersiz, aslında her mevsimde günlük yaşamın bir parçası olmalıdır. Genelde sıcak havalardan dolayı kışın düzenli yapılan egzersizler yaz aylarında aksatılır. Ancak doğru zamanda yapılan yaz egzersizleri vücut için devamlılık oluşturur ve sağlıklı bir yaşam da beslenme ve su tüketimi kadar önemlidir. Akşam yemeğinden önce ya da akşam yemeğinden en az 2 saat sonra yapılan hafif egzersizler tercih edilebilir. Egzersizler her mevsimde önemli olduğu gibi yaz aylarında aksatılmaması gereken, sağlıklı yaşam rutine dahil edilmesi gereken önemli unsurlar arasında yer alır.