Gülşen Çopur

Gülşen Çopur

Şeb-i Arus Biterken

Bilet bulundu bulunamadı, turist geldi gelmedi derken bir Şeb-i Arus Törenleri’nin daha sonuna geliyoruz.

Aslında konunun maneviyatından uzaklaşılıp bu tip konuların merkezde olması kötü bir durum…

Lakin her ne kadar tasvip etmesek de bir taraftan bakıldığında ciddi sıkıntılar elbette ki vardı.

Özellikle Konyalılar tarafından ilgi sadece akşamları düzenlenen sema törenlerine kaydı. Gün içerisinde düzenlenen diğer etkinliklerden çoğu Konyalının haberi bile olmadı.

Bunun sebebi de takdir edersiniz ki duyurulma anlamında zayıf kalınması gibi görünüyor.

Özellikle törenler kapsamında düzenlenen sergiler görülmeye değer eserlerden oluşsa da benim gördüğüm kadarıyla tam anlamıyla bir yoğunluk sağlanamadı.

Anlayacağınız çok sessiz bir Şeb-i Arus…

Böyle olmayı hak etmediğini düşünüyorum.

Bu şehrin değerlerinin başında gelen Hazreti Mevlana’nın vuslatının anıldığı on günlük süreçte Konyalıları heyecanlandıracak bir durum olmuyorsa bunun sebepleri düşünülüp, harekete geçilmeli sanki…

Rahmetli Ömer Tuğrul İnançer Hoca’nın Mevlana ile ilgili bir programda sarf ettiği bir sözü vardı: ‘Bazen de evliyalar yapılanları sadece izler kötü de olsa düzeltecekler mi diye bir bakar. O yüzden düzeltmek lazım’ diyordu.

O söz aklıma geldi…

Umarım önümüzdeki yıllarda daha da güzel Şeb-i Arus Törenleri’nde buluşuruz.

*****

YENİ SALGINIMIZ: ZONA

Çevremde uzun zamandır o kadar çok zona vakası duyuyorum ki…

Son olarak kardeşim de yakalanınca konuyu daha ciddi araştırmaya başladık.

Çocukluğunda suçiçeği geçirmiş kişilerin vücudunda kalan bazı virüsler aradan uzun zaman geçtikten sonra zona olarak ortaya çıkabiliyor. Tıpkı suçiçeği görünümünde ama grup halinde vücudun bir çok noktasını istila ediyor.

Aslında basit gibi görünse de bağışıklık sistemi zayıf insanlarda çok ağır seyreden bir hastalıkmış. Epey korkutucu seviyelerde seyredebildiğini görünce çok fazla tedirgin oldum.

Bu kadar çok vaka olmasının bir sebebi olmalı diye düşünerek doktor arkadaşlarımdan bilgi aldım. Önceden çoğunlukla yaşlılarda görülen bu hastalık son zamanlarda yaş sınırını epey aşağıya indirmiş.

Sebebi?

Tabi ki bunun da sebebini hepsi koronavirüs illetine bağladı.

Artık virüs mü virüsle birlikte hayatımıza aldığımız bazı şeylerin negatif sonuçlarımı orasından tam emin değilim fakat ağır geçiren kişilerin mutlaka bir doktora görünmesi konusunda işin uzmanlarından birebir uyarı aldım.

Eminim sizlerin de yanında yöresinde birileri zona geçirmiş ya da geçiriyordur çünkü Konya’da sayının fazla olduğunu öğrendim.

Bu yüzden bulaşıcılığı yüksek bu hastalığa karşı dikkat etmek lazım...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülşen Çopur Arşivi