Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

Resesyon Fiyatlaması

Geçtiğimiz dönemlerde 2023 yılında bir resesyona yani ekonomilerde küçülme olacağını belirtmiştim. Yayınlanan raporlara ve gelen verilere baktığımızda aslında bunun emarelerini de görüyoruz. FED’in yapmış olduğu müdahaleler ile gelen faiz artışları sonrası, ABD endeksleri 2022 yılında finansal krizler gibi kötü bir yıl geçirdi.

Geçtiğimiz hafta Davos zirvesinde de enflasyon konusunda yumuşa göstermenin daha fazla maliyetli olacağı gündeme geldi. Enflasyon konusunda geç kalmamız bizim bu maliyetlere katlanmamıza neden oldu tekrar parasal gevşemenin olması yeni olumsuzluklara neden olacaktır. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ekonomik gelişmelerin geçtiğimiz aylara göre daha iyi göründüğünü fakat genel tablonun hala iyi düzeyde olmadığını belirtti.

JPMorgan’a göre resesyon fiyatlamaları yaşandı ve zirveden dönüş başladığı yönünde fakat geciken hamleler, yanlış yönlendirmelerin sonucunda bu günleri yaşadığımızı da unutmamak gerekiyor. Yüksek kredi notuna sahip tahvillere yönelik yapılan işlem modeline göre 2023 yılı Ekim ayında resesyon kaçınılmaz görünüyor. S&P 500 resesyon ihtimali ise %73 seviyelerinde.

Grafikte göreceğiniz üzere geçtiğimiz kriz dönemlerinde yaşanan ve resesyon ile sonuçlanan seviyelere geldiğimiz nettir. Bu seviyelere geldikten sonra bir durgunluk yaşanmış. Geçmiş krizlerde yaşanan durumlar ve gelen verilere karşılaştırmak bize gelecek ile ilgili bir bilgi veriyor. Geçmiş veriler kullanılarak gelecek fiyatlamaları hesaplamak için yapılan bu modelleme ile ABD ekonomisinin önümüzdeki 12 ay içinde resesyona girip girmeyeceği hesaplanıyor. Bu hesaplama yapılırken de Getiri eğrisi ile modelleme kullanılıyor. Getiri eğrisi; aynı türde olan bir borçlanma senedinin farklı vadelerdeki getirilerini grafik halinde gösteren bir araçtır. Getiri eğrisi kısa vadeli borçlanma kağıtlarının faizinin uzun vadeli olanların faizinden yüksek olduğunu gösteriyor. Yani, vade uzadıkça faizin düşmesi söz konusu oluyor. New Yord FED tarafından yayınlanan bu raporda resesyon 2023 yılında yaşanmasının yüksek olduğu aşikardır. ABD’de 3 aylık bonoların getirisinin 10 yıllık tahvillerin getirisinden yüksek olduğunu da unutmamak gerekir. Yani getiri eğrisi de bize uyarılar veriyor.

Çin’de kapanların bitmesi, Rusya Ukrayna savaşının durulması, Avrupa’da taleplerin artması ve gaz fiyatlarının düşmesi ve tüm dünyayı kasıp kavuran enflasyonun yavaşlaması resesyon risklerini azaltacaktır. 2023 yılında ekonomilerde durgunluk yaşama ihtimalimizin yüksek olduğunu bilerek hareket etmekte fayda olacaktır. Özellikle ülkemizde seçim sonrası daha sert hamleler görmemiz, paraya ulaşmanın zorlaşacağı ve vergilendirmelerin artacağı bir dönem olacaktır.

Sagyılarımla…29.1.2023

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Çınar Arşivi