Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta borsalarda 4700 seviyesine kadar geri çekilme beklediğimi belirtmiştim ve o seviyelerin biraz daha altından dönüş oldu. Tabi hemen ilk tepkilerde düşüş bitti yükseliyoruz nidaları başlıyor ama ben bunlara katılmıyorum. Orta vade için benim de yeni zirve beklentilerim mevcut ama bu düşüşün hemen bitmeyeceğini de düşünüyorum. Belirli bir süre konsolide olup bu bölgelerde aşağı yukarı hareketler göreceğiz. Bu dönemlerde sakin kalıp hissemize odaklanmalıyız. Bu hafta bizleri neler bekliyor diye baktığımızda; 5020 seviyesi önemli (50 Günlük H.O) bunun üzerinde kapanışlar biraz daha rahatlatacaktır. Bu seviyenin üzerine çıktığı takdirde 5200 seviyelerine kadar yükselişler devam eder. Bu seviyeler geçilmediği takdirde aşağı hareket devam edecektir. Benim düşüncem kısa vadede hızlı bir yükseliş beklemiyorum. Grafikte gördüğünüz açık mavi gibi bir hareketin olmasını bekliyorum. Önemli olan fiyattır, onunla inatlaşmayınız.

Dolar TL tarafında aylardır süren yatay hareketin ne zaman sonlanacağını merak konusu. Dikkatinizi çekebilecek bir grafik ile paylaşıyorum Dolar Mısır Lirası grafiği aylarca (Nisan-Kasım) yatay hareket etmiş ve sonrasın yaklaşık %20 değer kaybı yaşanmış.

Alttaki grafik ise bizim Dolar TL’ye ait. Aylardır yatay hareket eden grafiği görüyoruz. Bizde de benzer bir sert yukarı yönlü hareket olacak ama zamanını kestirmek zor. Tabi ki baskılama ne kadar uzun olursa hareket de o derece maalesef sert olacak. Seçim öncesi hareket olmaz diye herkes belirtiyordu ama geçtiğimiz haftaya kadar da seçim öncesi borsaya satış gelmez deniliyordu. Olayları tamamen seçime endekslemek çok da doğru değil.

Gram altın tarafına baktığımızda ise Orta ve uzun vadede emtialar yeni rekorlar göreceğimizi aylardır belirtiyorum. Onsa tarafından kaynaklı kısa vadeli olarak 1830 $ doğru oluşabilecek geri çekilmeler gramı biraz aşağı almasını bekliyorum ama trend yukarı yönlü devam edecektir. Ürünlerinizi fiziki almanızı ve tutmanızı tavsiye ederim çünkü bankalar ile piyasada fiyat farklılıkları ve bankaların alım satım makas arlıkları yüksek.

Yurtdışı borsalarına baktığımızda hala ayı piyasasının devam ettiğini yukarı yönlü tepkilerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Nasdaq grafiğine baktığımızda hala düşen trendi kıramadığı görülüyor. Burası kırılmadıktan sonra düşüş bitti demek için henüz erken. Ayrıca Nasdaq 2000 yılı ile benzerlikleri hala devam ettiğini grafiğin sol üst köşesinden de görebilirsiniz. Şubat FED toplantısına kadar hafif yükselişler görmemiz mümkün ve açıklanacak faiz kararı piyasalar şu an 25 baz puanı fiyatladığını görüyoruz ve bununla birlikte açıklanacak karar metnine göre şekillenecektir.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Çınar Arşivi