Öğrenci koçluğu neden önemlidir?

Öğrenci koçu ile çalışma denildiğinde genelde akla sınav senesi gelir. Halbuki bir öğrenci ara sınıfta iken çalışma sistemi ve düzenini oturtmuş planlı ve sağlam bir psikoloji ile süreci yönetebilirse sınava hazırlık senesi daha rahat geçecektir.

Ebeveynlerin ve öğrencilerin sınav senesi kaygılarının en üst seviyelere çıktığını düşünürsek, bu durum bizim neler yapmamız gerektiğini ve sağlıklı düşünmemizi engelleyebilir. İşte bu yüzdendir ki bir öğrenci koçluğu desteği almak her sınıf seviyesi için çok önemlidir.

Ara sınıflarda başlayan koçluk çalışmaları ile öğrenciler kalıcı öğrenme ve sınav stratejileri ile  sınav sisteminin gereklerini çok erken bir zamanda çözüme ulaştırmış olurlar. Sınav senesi birikmiş yığın konular, bu konuların getirmiş olduğu çaresizlik, nereden nasıl başlayacağını bilememe stresi yerine keyifli bir hazırlık süreci geçirilmiş olur.

Genel olarak bakıldığında öğrencinin hangi ders hangi konu eksikleri, tekrarları, denemeleri ve analizleri gibi gözükse de aslında öğrenci koçluğu çalışmaları ile öğrenci ve ebeveyn ilişkisi de sağlıklı bir yol izliyor. Ailelere de sağlanan destek ile öğrencinin gelişim sürecinin getirilerinden ergenlik dediğimiz gelişim dönemi çatışmaların daha az olduğu , aile bireylerinin birbirlerine olan anlayışları ile keyifle tamamlanıyor. Yanı sıra öğrenci-aile iletişim problemleri vb. yaşanan sorunlar da yerini keyifli aile paylaşımlarına bırakıyor. Çünkü öğrenci derslerinin ve kendisinin farkında, ebeveynler çocuklarının bilinçli olduğunun farkında ve kendileri de kazanmış oldukları farkındalıklar ile daha bilinçli yaklaşabiliyorlar.

Çok ünlü bir sporcu düşünün bir koçla çalışıyor. Peki neden alanında çok iyi olduğu halde bir koçu var ? çünkü yapımız gereği bırakmayı seviyoruz, zoru sevmiyoruz, disiplinli çalışmak yerine istikrarı bir kenara bırakıp o an istediğimize göre şekil alabiliyoruz, ne yapalım yapımızda var sevdiğimiz şeyleri bizi zorlamayan şeyleri daha fazla yapma isteği… işte koç sporcunun düzenli antremanlar yapmasını, çalışmalarını, plan ve programlarını ve yaptıklarını sürekli takip ve kontrole ediyor. Başarı da istikrar, düzen, plan ve programlı çalışmalar sonrasında geliyor.

Her zaman söylerim takip ve kontrol olmadan başarı olmaz. Öğrencinin göremediği yerleri görmek ona yol haritasını çizerken yoldaşlık etmek, farkındalıklar kazandırmak ve hedef belirlemek, belirlediği hedefe ulaşma da üzerine düşenleri görmesini sağlamak çok önemlidir.

Sözün özü diyelim ki, sadece sınav senesi değil her sınıf seviyesindeki öğrencinin , gelişim ve sınav sürecini sağlıklı sağlam bir şekilde tamamlayabilmesi için , aile bağlarının zarar görmeden bu süreci tamamlayabilmeleri için, öğrenci koçu ile çalışmanın önemi göz ardı edilemez.

 

 

 

Sevgilerimle

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi