Nesrin Erkan Sabuncu

Nesrin Erkan Sabuncu

Neşet Ertaş

Bozkırın tezenesi olarak bilinen usta sanatçı Neşet Ertaş 1938 yılında kırşehir’ in Çiçekdağı ilçesi Abdallar (Kırtıllar)köyünde dünyaya gelmiştir. Müzik dünyasına kendisi gibi saz üstadı babası Muharrem Ertaş sayesinde başlayan sanatçının ilk çalgısı ise annes Döne Hanımın çamaşır tokacına tel takmak suretiyle yaptığı oyuncak bağlama olmuştur.

Ertaş müzisyen bir babanın oğlu olması nedeniyle küçük yaşlarda bağlama ve kemal çalmayı öğrendi.Çocuk yaşlarda babasıylla eğlence yerlerinde saz çalıp türküler söylemeye başlayan saz üstadı 8 yıl boyunca Kırşehir, Nevşehir, Niğde , Kırıkkale, Yerköy, Kayseri, Yozgat gibi birçok lyeri gezerek babası ile geçimlerini sağlamaya çalıştı.Bu yüzden okula gidemeyen Neşet Ertaş’ a okumayı ağabeyi Necati Ertaş öğretti.

İLK PLAĞI “ NEDEN GARİP GARİP ÖTERSİN BÜLBÜL”

Babasıyla aynı ruhun insanı olduğunu belirten Ertaş, 1950 yıllarının başında 14 yaşında iken İstanbul a geldi ve babasının yazdığı “ Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” adlı türküyle ilk plağını müzikseverlerle buluşturdu. Geniş halk kesimlerinin yanısıra Musiki çevrelerinde de hayranlıkla dinlenilen usta müzisyen “ Garip” mahlasıyla yazdığı şiirlerinde kendi hayatını anlattı.

“Türkülerin Babası”, “Anadolu Efsanesi” ve “Abdal Müzisyen” gibi lakaplarıyla da bilinen sanatçı İstanbulda kaldığı iki yıl boyunca yaptığı plak , kaset ve konserlerden sonra Ankara y a yerleşti ve sanat hayatına burada devam etti. Ankara’da çalıştığı bir gazinoda Leyla hanımla tanışıp evlendi ve 3 çocuk sahibi oldu.

Bu evliliği 7 yıl sürdü ve eşinden ayrılan Ertaş; yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle enstrüman çalamaz hale geldi ve Almanya’ ya kardeşinin yanına yerleşti.

Almanya’da kaldığı süre içinde de Türkiye’li göçmenlerin gönlünü kazandı.

Sağlığına kavuşarak Türkiye’ ye dönen Neşet Ertaş 2000 de İstanbul’ da verdiği konserle sevenlerinin karşısına yeniden çıktı.

Eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdiğini ifade eden Ertaş a İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından 2011 yılında fahri doktora ünvanı verildi.Sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri de konservatuarda ders olarak okutuldu.

Hayatı ve eserleri Prof.Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanan Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012 de İzmir’ de prostat kanserine yenik düşerek 74 yaşında vefat etti.

Babası Muharrem Ertaş’ la birlikte Kırşehir de bir de anıtı bulunan Ertaş, dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısıdır.

NEŞET ERTAŞ’ IN ESERLERİNDEN BAZILARI

Bülbül

Çoban

Hareli Gelin

Halay Havası

Varıp BirKız On Yaşına Değince

Şeytanın Atına Binip Yeldirme

Bir Leyla Misali

Yardan Tatlısı Bulunmaz

Ceylan

Vefasız Yar Aşkına

Kıbrıs Destanı

Giyindim Kuşandım Gittim Düğüne

Hasta Düştüm

Uyma Sakın

Neden Garip Garip Ötersin Bülbül

Gitme Leylam

Türküler Yolcu

Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde

Kendim Ettim Kendim Buldum

Kibar Kız

Seher Vakti

Benim Yurdum

Cahildim Dünyanın Rengine Kandım’

Sabreyle Gönül

Hata Benim

Gurban Olduğum

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nesrin Erkan Sabuncu Arşivi