Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Ebeveyn olarak sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirebilmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Sürekli kitaplar okuyoruz, aile büyüklerimize soruyoruz, ilk doğduğu andan itibaren yoğun bir şekilde kendimizi sadece çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu yetiştirme kısmına adıyoruz.

İşte bu adanmışlık mutlu çocuklar yetiştirmek için yeterli olmuyor, hatta çocukların gelişim süreçlerinde karşımıza destek değil köstek olarak çıkıyor. Her zaman duyuyoruz, sizde muhakkak duymuşsunuzdur, hatta kendimizi bile bu cümleleri söylerken bulduğumuz zamanlar oluyordur. “Ben mutlu olmasam da olur, çocuğum mutlu olsun, ben yemesem de olur çocuğum yesin, ben önemli değilim çocuğum daha önemli”. Bu cümleler hiç yabancı gelmedi değil mi?

Çocuk yetiştirirken iyilik yaptığımızı sandığımız aslında hem çocuğumuza hem kendimize hem de eşimize yapmış olduğumuz bir haksızlık aslında bu. Mutlu çocuk yetiştirmenin en temel gereksinimi, öncelikle kendi, evlilik ve aile hayatında mutluluğu temel almaktır. Kendisi mutlu olan bir birey çevresindeki insanlara mutluluk saçabilir, evliliğinde mutlu olan çiftler mutlu çocuklar yetiştirebilir.

Bulunduğunuz bir ortamda fazlasıyla stresli ve kaygılıysanız çevrenizdeki insanların bundan etkileyeceği gibi, mutlulukta aynı şekilde bulaşıcıdır. Siz mutlu olmasınız ki aile bireyleri de aynı şekilde mutlu olabilsin.

Mutlu çocuk yetiştirmenin diğer önemli özelliklerinden bir tanesi de eşler arasındaki sağlıklı ilişkidir. Her zaman söylediğimiz gibi karı-koca arasındaki ilişki ne kadar sağlıklı ise çocuğun gelişim süreci de o kadar sağlıklıdır. Eşler arasındaki sevgi, saygı, ilgi ve güvenin temel olarak var olması evlilik bilincine sahip olmaları, aralarındaki ilişkinin sağlıklı olmasında önemlidir. Bir ilişki ne kadar sağlıklı ilerlerse bireylerin mutlu olması da aynı şekilde devam eder. Bir evde kadın mutlu ise çocuk mutludur diyerek bu süreçte beylerin daha aktif rol aldığını da söylemeden geçmeyelim …

Karı-koca arasındaki iletişim ve ilişki şekli çocuklar tarafından gözlemlenir ve rol olarak alınır. Erkeğin eşine saygılı, hoşgörülü, nazik, anlayışlı ve sevgi dolu yaklaşımı, kadının da aynı şekilde eşine yaklaşımı, çocuk tarafından gözlemlenir ve yetiştirilmesi temeline bu olumlu özellikleri alır ve huzurlu bir aile ortamında mutlu bir şekilde yetişir.

Son olarak, mutlu bir çocuk yetiştirmek için önce kendimizin sağlıklı ve mutlu olmasına, olumlu davranışları hayatımıza daha fazla dahil etmeye, karı-koca ilişkisinin sağlam temelli olmasına dikkat etmeliyiz. Teorik kısımlara değil her çocuğun ve her ailenin biricik olduğunun farkına vararak mutlu bir aile sistemi oluşturmayı temel almak gerekmektedir.

Ailemizin varlığına şükrettiğimiz, var olmalarının bile bir mutluluk kaynağı olduğunu bilmemiz yeterlidir. Huzurlu bir aile ortamının mutlu olmak için temel olduğunun farkında olduğumuz zaman mutluluk o aileyi sarmış ve bırakmamış olacaktır.

Sevgilerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi