Lise Seçerken Dikkat

Sınav sonuçları açıklandı ve her aileyi güzel bir telaş sardı. Çocuğumuz hangi okula gitmeli? Aklınızdan şu an okul seçimine dair çok fazla soru geçtiğinin farkındayım. Bu yazımızla okul seçimi yaparken temel olarak dikkat etmemiz gerekenleri şekillendirmiş olacağız.

İlk olarak gelen sonucun ne olduğuna göre, evin içerisinde oluşan duyguların yaşanmasına zaman tanınmalı ve sonrasında yoğun bir araştırma-düşünme süreci başlamalıdır. Sonuç değerlendirmesi yaparken artık neden bu sonuç geldi kısmına yoğunlaşmak çözüme sağlıklı ulaşmamızı engelleyebilir.

O yüzden elimizdeki sonuca göre verebileceğimiz en sağlıklı karara yoğunlaşmak gerekmektedir. Ebeveyn olarak detaylı araştırma yaparken çocuğumuzun ne düşündüğünü ve ne istediğini göz ardı etmeden hareket etmekle çalışmalara başlayabiliriz. Uzun soluklu bir lise maratonunda her gün gideceği okulu mutlu bir şekilde gidip verimli geçirebilmesi için lütfen çocuklarımızın düşüncelerini ve fikirlerini almayı unutmadan araştırmalara başlamaya özen gösterelim.

Araştırmamızın en önemli kısmı ve çocuğumuzun düşüncelerinin en önemli olduğu kısım okulun türüdür. Fen lisesi, Anadolu lisesi, sosyal bilimler, meslek liseleri ve imam hatip liseleri gibi okulların türleri seçim yapmamızda çok önemli bir yere sahiptir. Öğrencinin, ilgi ve yetenekleri gelecekteki beklentileri ve hayalleri seçeceğimiz okul türünde çok önemlidir. İlk olarak buna karar vermekle başlamalıyız, tabi ki gelen sonuçlarımızı göz önünde bulundurmak şartıyla.

Seçeceğimiz okulun ortalama üç yıllık akademik sonuçları gerçekten çok önemli bir yere sahiptir. Mezunlarının yerleşme oranları, yerleştikleri bölümler, başlangıç seviyesi ve bitiş arasındaki okulun akademik yönden katkılarını bize gösterme konusunda bir destek sağlayacaktır.

Okulun akademik kadrosunu bilmeliyiz, çocuğumuzun gideceği okulun akademik kadrosu, öğrenci ile iletişimleri, gelişim sürecine nasıl katkı sağlayacaklarını bilmek gerekir.

Her okulun kendisine özel bir sistemi ve yapısı vardır. Üniversite hazırlık kısmına verdikleri önem, sosyal imkanları, dil eğitimleri, gelişim süreci kısmındaki hassasiyetlerini ve çalışmalarını bilmemiz bu süreçte bize kolaylık sağlayacaktır.

Lisenin ilk yıllarında belki okulun uzak mesafede olması zorlamazken özellikle 11 ve 12. Sınıf sınavlara hazırlıkta çok önemli olduğu için ve her dakikanın kıymetli olduğu düşünülerek seçeceğimiz okula dikkat etmeliyiz. İlk yıllar uzun mesafe zorlamazken sınava az kala her gün uzak bir okula gidip gelmek zorlayabilir.

Fiziki şartlarını bilmemiz ve görmemiz gerekir, aralarında vakit geçirebilecekleri bahçesi, dinlenme alanları, yemekhaneleri, spor alanları vb şartlarını görmeli ve bunu da bir kriter olarak düşünmeliyiz.

Son olarak eğitim ve öğretim adına güzel bir gelecek için çıkılacak bu yoğun araştırma içerisinde ilk başta söylediğimiz gibi çocuğumuzun istek ve beklentilerini göz ardı etmeden, ceza amaçlı okul seçimi yapmadan, maddi ve manevi tüm imkanları düşünerek karar verilmesini tavsiye ederim.

Sevgilerimle

Eğitim ve Aile Danışmanı Tuba ÖZDEMİR

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi