Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya’da Yeniden Akyürek Dönemi

Haftalardır süren maraton sona erdi. Partilerin milletvekili aday listeleri belli oldu. Konya için en çok merak edilen kuşkusuz AK Parti adayları idi. Gelin buradan başlayarak değerlendirme yapalım.

Bir kere koşulsuz kabul etmek lazım ki AK PARTİ Konya listesinde Tahir Akyürek’in çok ciddi etkisi görülüyor. Sadece kendisini 1. sıraya yazdırmakla kalmamış 3-4 isme doğrudan müdahale etmiş.

Tahir Bey 14 yıl Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. Çok önemli eserlerin altında onun imzası var. 2018 seçimlerinden önce şehirde ciddi bir algı kurbanı oldu. Yapılan kamuoyu analizlerine göre 2018’de AK Parti’nin en az 1 vekil daha fazla çıkarmasına engel oldu. O günden bugüne Tahir Bey şehirde çok gündem olmadı. Zahirde etliye sütlüye karışmaz görünse de perde arkasında hep oldu.

2004 yılından beri şehrin karar vericileri arasında. Bugün yeniden listenin tepesinde. Muhtemelen MYK listesinde de olacak ve Genel Başkan Yardımcısı olarak yoluna devam edecek. Şehir için hayırlısı olsun.

Önümüzdeki günlerde Akyürek’in etkisinin daha çok olduğu bir Konya siyasetine şahit olacağız.

Orhan Erdem Akşehir bölgesi için önemli bir isim. Orada İYİ Parti’nin Osman Fedai faktörü de düşünülerek ikinci sırada yer aldı. Daha önce de yazmıştım. O yörede seviliyor.

Selman Özboyacı, Ziya Altunyaldız, Abdullah Ağralı önceki dönem vekilleri. AK Parti Konya’da 5 isimle yollarını ayırmadı. Listeye %50 müdahale edildi.

Bayanlardan Leyla Şahin Usta Ankara’ya kaydırıldı. Gülay Samancı için zaten yeni dönemde olmayacağı konuşuluyordu.

Meryem Göka, AK Parti MKYK’da yer almış bir isim bildiğim kadarıyla Konyalı değil. Kontenjan kullanılmış.

Mehmet Baykan spor camiası tarafından seviliyor. Latif Selvi sendikalar üzerinde etkili bir isim.

Mustafa Hakan Özer tam 12 yıl AK Parti’de Selçuklu İlçe Başkanlığı yaptı. Kuşkusuz yerini en çok hak edenlerden biri konumunda. Faruk Özçelik Çumra yöresinde etkili. Burhanettin Sevencan Karapınar Ereğli hattını karşılayacak.

12. sıradaki Armağan Güleç Korumaz Konya Mimarlar Odası Başkanıydı. Listeye heyecan getirecek isimlerden biri…

İYİ PARTİ’DE KARAMAN AĞIRLIĞI

Aday adayı olduğu gün İYİ Parti’de kontenjan kullanılacağını ve Ünal Karaman’ın liste başı olacağını yazmıştım. Şehirde Karaman ile ilgili çok fazla spekülasyon çıktı. Hem Mehmet Baykan hem de Ünal Karaman’ın mecliste olacağını düşündüğümüzde Konya sporu adına önemli gelişmeler bizi bekliyor demektir.

Tabi Karaman’ın gelmesiyle Fahrettin Yokuş 2. sıraya kaymış oldu. Yokuş’un vekillik tecrübesi olmuştu. Mevcut teşkilat ile iyi ilişkileri olmadığı gündeme gelmişti. Fahrettin Bey buna rağmen iyi bir yerden listeye girdi. 3. sıradaki Selin Hanım Gökhan Tozoğlu’na vefa olarak listede yer aldı. İyi de yapıldı. 4. sıradaki Osman Fedai Akşehir yöresinde AK Parti’yi zorlayacak olan isim.

CHP’DE GELECEK ETKİSİ

CHP teşkilatları Barış Bektaş’ı çok istiyordu. Barış Bey Konya’dan ilk sırayı alarak bu beklentiyi karşıladı. 2. sırada Gelecek Partisi İl Başkanı Hasan Ekici 4. sıradaki Ömer Ünal’la birlikte Konya’da Ahmet Davutoğlu’nun oylarına talip olacak.

3. sıradaki isim Gençosman Killik CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı. CHP’nin Konya’da bu tercihle gençleri hedef alacağı kesin. AK Parti listelerindeki karşılığı Selman Özboyacı. 3. sıradaki gençlerin yarışını bakalım kim kazanacak?

Konya’da kim kaç vekil çıkarır önümüzdeki günlerde daha net konuşuruz. Lakin görünen o ki birilerinin hesapları tutmayacak…

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi