Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya Yemek Kültürü Sınıf Atlıyor

Yüzbinlerce insan akın akın Kalehan Ecdat Bahçesi’nin yolunu tuttu. İğne atsan yere düşmez derler ya hani… Araçları park edebilmek için alana birkaç kilometre uzaklıklar ancak bulunabildi. Kendini her alanda geliştiren güzel şehrimiz için GastroFest ciddi bir kültür hizmeti halini aldı. Konya yemek kültürünü en ince ayrıntısına kadar tanımak ve tanıtmak için olağanüstü bir çaba sarf ediliyor. Hazırlıklar aylar öncesinden başlıyor. 4 güne sığdırılmaya çalışılan festival için Türkiye’nin birçok şehrinde tanıtımlar yapılıyor. Haliyle Konya’ya yolu düşecek olanlar bu tarihleri özellikle tercih ediyor. Turizm açısından ele alınacak olsa başka bir hizmet, kültür açısından bambaşka…

Konyalı firmalar bir yandan tüm hünerlerini sergiliyor diğer yandan ilçelerden katılım yapanlar yörelerine has ürünleri lezzetleri tanıtmak için olağanüstü gayret içinde…

Konya düğün pilavını da tadabiliyorsunuz höşmerimi de… Konferanslar, şeflerin en özel tariflerini sergilediği yarışmalar. Birbirinden verimli workshoplar…

Müzikaller, konserler, söyleşiler, çocuklar için özel gösteriler.

Başkan Uğur İbrahim Altay’ın da söylediği gibi ‘Tarım başkenti Konya, gastronominin de başkenti olma yolunda ilerliyor.’ Daha alacak çok yolumuz var. Lakin bu şekilde bir gelenek oluşturursak ilerleyen yıllarda şehrimizden çok ünlü şefler dünya arenasında olacaktır.

Bir diğer konu da değerlerimize sahip çıkmamamız.

Coğrafi işaretli ürünlerimiz artıyor. Bu çok önemli bir gelişme. 100 ürüne başvuru yapıldı. 60’tan fazla ürün tescillendi. Yemek kültürümüz sınıf atlıyor. Değer kazanıyor. Koruma altına alınıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi bu alanda da üstüne düşeni yapıyor.

Yakın zamanda bu festival Ecdat Bahçesine sığmayacaktır. Yeni dönemde farklı bir yer düşünülebilir. Zira insan yoğunluğu had safhada. Daha geniş kitlelere ulaşılacağını da düşünecek olursak daha geniş bir alan uygun olabilir…

----------------------------------------------------------------------------------

ÖMER TUĞRUL İNANÇER ADI KONYA’DA YAŞATILMALI

Tasavvuf ehli gönül insanı Ömer Tuğrul İnançer Hoca vefat etti. Allah gani gani rahmet eylesin. İnançer Hoca ömrünü ilme adayan örnek Müslümanlardan biriydi. Konya, Mevlana ve Mevlevilik ile özel ilgilendi çok hoş hasbihalleri oldu... Şehrimizin en önemli kültür programı Şeb-i Arus’a yıllarca hizmet etti Ömer Hoca. Konya’ya her gelişinde ayrı bir heyecan ve huzur gözlerdik simasında. Sohbetlerine dâhil olma fırsatımız oldu.
Allah sevdiğini kullarına da sevdirir derler. Tanıyıp da Hocaefendiyle ilgili olumsuz konuşana rastlamadım. Hep doğru dürüst ve dik bir Müslüman olarak bildik onu.
Binlerce insan cenazesine koştu.
Konya olarak bu değerli isme vefa borcumuz var. Ömer Hoca’nın adı Konya’da yaşatılmalı. Yaşantısı ve Konya ile en uyumlu yer Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Mevlana Kültür merkezi ile şehitlik arasındaki İR-FA binası Ömer Tuğrul İnançer ön adıyla kullanılabilir. Ömer Tuğrul inançer kültür merkezi ismi yakışır. Ya da büyüklerimiz daha farklı bir yerde bu ismi yaşatabilir.. Hocaefendi bu saygıyı hak ediyor.

--------------------------------------------------------------------------------

KONYASPOR TARAFTARINI MEST EDİYOR

Vaduz maçı kısa süreli bir travma idi. O gece takıma hışımla davrananlar için ‘sakin olalım bu takım bize ligde lazım Konyaspor kaliteli’ demiştim. Zira 3 güne bir maç temposunu aynı güçte kaldıran ve sürekli galip gelen bir futbolcu grubumuz olsaydı; zaten o takım burada değil İngiltere’de olurdu. Ayrıca takımımızın değeri 45 milyon Euro değil 450 milyon Euro olurdu.

Yani Avrupa’dan elenmek belki de lig serüvenimizi bambaşka bir denkleme oturttu. Birkaç yıl önce Avrupa’da oynadığımız grup maçlarını hatırlayın. Hem orada başarısız olduk hem de ligde ecel terleri döktük. Elbette gönlümüz bunu istemiyor ama belki de yolun başında Avrupa’ya veda etmek takım adına hayırlı oldu. İlhan Palut açıklamalarının satır aralarında ‘bazı oyuncularımız 45 dakika çıkaracak düzeyde değildi’ dedi. 3 güne bir maç yapmak kolay bir şey değil kabul edelim.

Şükür ki İlhan Palut gibi bir hocamız var. Futbolcularımızı kısa sürede toparladı. Yeniden ayağa kaldırdı. Her mevkide alternatifi bol bir takım oluşturdu. Elbette yönetimin katkısı göz ardı edilemez. Fatih Başkan ve ekibi takdiri hak ediyor.

Konyaspor iyi yolda. Taraftar mest oluyor. Dünkü Giresun maçı bunu bir kez daha kanıtladı. Savunma 4’lüsü kalecimiz Sehic, ortada Amir çok iyi durumda. Muhammet Demir’in sessiz ve derinden yol almasını da zevkle izliyoruz. Transfer sürecinde burun kıvıranlara en güzel yanıtı saha da veriyor.

Son bir cümlem de yeni transferimizle ilgili. Bilmiyorum bir tek benim mi dikkatti mi çekiyor ama Uche Ikpeazu’nun futbolu bana çok eğlenceli geliyor. Adamın ayağına top gelse de bir izlesek diye bakıyorum oyuna girince. Çok güçlü bir yapısı var. Rakiplerini eze eze futbol oynuyor. Fener maçında birazını görmüştük Giresun maçında iyice anladık. İlhan Hoca’ya göre 3 hafta sonra bambaşka bir Uche izleyebiliriz. Sabırla bekliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi