Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya Vekil Listelerinde Kimler Olur?

14 Mayıs seçimlerine 1 buçuk ay kaldı. Göz açıp kapayana kadar geçecek bir zaman.

Takvimler sıkıştı. Bugün YSK’ya Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurunun son günü. Şu ana kadar Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve 100 bin imzaya ulaşan Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın isimleri netleşti. Ertesi gün Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte itiraz olmaz ise kesinlik kazanacak.

Nisan ayı Yüksek Seçim Kurulu’nun belki de 24 saat ışıklarının yanacağı bir dönem olacak. Deprem sürecinden kaynaklı olarak vatandaşların oy atacağı yerlerin kesinleşmesi, ittifakların netleşmesi ve vekil adaylarının belli olması 15 Nisan’a kadar bitirilecek.

Partilerde adaylık başvuruları sona erdi. Genel merkezlerin yapacağı özel teklifler dışında yeni başvuru alınmayacak.

AK Parti Konya’da cumartesi günü temayül yoklamasını tamamladı. MHP’de temayül olmayacak. Konya’da İYİ Parti’nin de temayül yapacağını işitmiştim lakin bu durum sonradan iptal olmuş.

2018 Seçimlerinde partilerin Konya’daki oy oranlarını yeniden hatırlayalım. AK Parti %59,4 (10 vekil) MHP %15,5 (2 vekil) CHP %9,7 (2 vekil) İYİ Parti %9 (1 vekil) orana ulaşmıştı. İYİ Parti 9 binden az oy farkla 2. vekilini CHP’ye kaptırmıştı. Yeni sisteme göre durum eskisi gibi olmayacak.

Vekil sayıları nasıl şekillenecek onu bugünden söylemeyeceğiz. Hangi partinin kaç vekil çıkaracağını son ayın içine girildiğinde tahmin etmek daha kolay zira seçim havasına girmek farklı bir psikolojidir.

Bugün itibarıyla elimize AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin Konya aday adayı listeleri ulaştı.

AK Parti 207 aday adayı ile rekoru elinde bulunduruyor. 73 başvuru ile MHP ikinci 52 başvuru ile İYİ Parti 3. sırada yer alıyor.

Diğer partilerden şu ana kadar servis edilen tam liste yayınlanmadı.

Lakin Konya’da bu 3 parti ile birlikte bir de CHP’nin yoğun yarış içinde olacağını biliyoruz.

Gelin aday adayı listeleriyle ilgili kısa analizler yapalım. Bu analizler kendi istediğimiz veya gönlümüzden geçen isimler falan değil. Lütfen diğer değerli isimler alınmasın. Sadece kulis ve diğer bilgileri birleştirerek ön plana çıkanlardan derlediğimiz isimler…

AK PARTİ

207 başvuru genel merkez davetleri ile artabilir. Ancak mevcut vekillerden Ahmet Sorgun, Orhan Erdem ve Abdullah Ağralı başvuru yapmadı. Listede kalacak olanlar arasında Leyla Şahin Usta, Tahir Akyürek, Ziya Altunyaldız ve Selman Özboyacı isimleri öne çıkmış durumda. Bir Bakan listede yer alırsa Leyla Hanım’ın İstanbul’dan aday gösterilmesi kulisler arasında…

Mevcut başvurular içinden; Faruk Özçelik, Refik Tuzcuoğlu, Ercan Uslu, Gözde Koygun, Esra Doğan Candan, Mustafa Hakan Özer, Mehmet Baykan, Fatma Toru, Aytül Dağ, Mustafa Şahin, Muhammed Zeren en çok konuşulan isimler arasında…

MHP

73 başvuru yapıldı. Temayül yok. Mustafa Kalaycı geçen hafta bahsettiğim farklı süreçlerden biri yaşanmaz ise liste başı olur. Esin Kara ile birlikte Güzide Çıpan, Murat Çiçek, Fatih Satılmış ön plana çıkan isimler arasında.

İYİ PARTİ

Geçen hafta İYİ Parti’de hareketli saatler yaşandı. Genel merkez Ünal Karaman’ı Konya listesinden aday adayı gösterdi. Bu durumda kontenjan hakkı kullanılmış oldu. Muhtemelen İYİ Parti Konya 1. sırada Ünal Karaman yer alacak.

Rahmetli Gökhan Tozoğlu’nun eşi Selin Tozoğlu, Erhan Gökmen, Mustafa Sırrı Demirel, Osman Fedai liste için adı geçen isimler arasında.

CHP ve diğer partilerle ilgili şu ana kadar bize ulaşan bir bilgi yok maalesef.

Yukarıda yazdığım listeye girmesi muhtemel isimler parti teşkilatlarında en çok konuşulanlar yani öngörülerdir.

Şehir için en hayırlı hizmeti sunacak olanlar kimse onlar vekillerimiz olur dua ve temennisiyle… Hayırlı haftalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi