Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya Anketlerindeki İlginç Veri

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kararını aldı. Kulisler hareketlendi.

Deprem süreci seçimleri erteletir mi sorusu artık gündemde değil.

Ancak depremin seçimlere ciddi etkisi olacak. Güncel rakamlarla söylüyorum 3,5 milyondan fazla seçmen yer değiştirdi ve bu kitlenin tam olarak nerede oy kullanacağı şu an önemli bir soru işareti olarak bir köşede duruyor.

Konya’ya en çok depremzede Hatay’dan geldi.

Bu ön kabul ile milletvekili listelerini yeniden değerlendireceğiz ama öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili birkaç kelam edelim.

Ocak ayında incelediğim Konya anketlerinde önemli bir veri dikkatimi çekmişti.

Zira aylardır Konya seçmeni gözünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın aday %10 oranla Mansur Yavaş iken Ocak ayı itibarıyla ibre Kemal Kılıçdaroğlu lehine değişmişti. Belki Konya için çok önem arz etmiyor lakin Türkiye geneli için önemli bir veri bu.

CHP özelinde Millet İttifakı, 2023 seçimlerini son çıkış olarak görüyor.

Özellikle hayal ettikleri parlamenter sisteme dönüş için son çıkış…

Son söylemlerinde Meral Hanım’dan ‘Ben Başbakan olacağım’ cümlesini hiç duymadık. Seçim kazanılsa bile 400 vekil veya referandum süreci yaşanmasının zorluğundan onlar da bu dönüşün imkânsızlığını biliyor. O yüzden sehimleri Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı üzerine kurdular.

Konuyu dağıtmayalım.

Henüz seçim havasına girilmeden yapılan anketlerde Konya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a % 68-72 aralığında oy çıkıyor. Yarın saflar sıklaşınca neler olabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz.

Gelelim vekil seçimlerine…

KONYA’DA VEKİLLİK YARIŞI DAHA ÇETİN GEÇECEK

Muhalefetteki partiler dâhil Cumhurbaşkanlığı seçiminde Konya’da sürpriz bekleyen yok. Ancak vekil seçimleri için aynı şeyi söyleyemeyiz.

AK Parti 21 yıllık iktidarında değişime ve gençleşmeye önem verdiği dönemlerde başarısını artırdı. Bu seçimlerde her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu aşikâr konu bu.

Hatırlarsanız depremden önce Konyalı bakanların ve İl Başkanı Hasan Angı gibi önemli isimlerin listede olacağı bir çalışma yapıldığını yazmıştım. Bugün için o süreç devam etmiyor.

Hasan Başkan kendisine sunulan teklifi geri çevirdi. Kuşkusuz bunda partideki değişim ve yenileşmeye olan inanç ağır basıyor. Cumhurbaşkanı bizzat tevdi etmezse vekillik Hasan Başkan’ın dünyasında yok.

Konya’nın 31 ilçesinde defalarca anket çalışması ve vatandaşlarla istişareler yapmış biri olarak söylüyorum. Yeni ve sevilen yüzler olmadan girilen seçim ummadık sonuçlar doğurabilir.

Yanlış anlaşılmasın mevcut vekiller kötü başarısız sevilmiyor falan demiyorum. Bir gerçeğe işaret ediyorum; özellikle vekil seçimlerinde vatandaşlar yenileşmeyi arzuluyor. Yıllardır aynı yüzleri görmekten sıkıldı insanlar.

AK Parti genel merkez kulislerinde %70’e yakın değişimden bahsediliyor.

Konya’da da daha önce 10’da 7 oranında değişiklik olabileceğini yazmıştım. Değişimden kastım mevcutlar gitsin yerine kim gelirse değil elbette.

Şehir için idealleri ve fikirleri olan Konyalılar tarafından bölgelerinde sevilen çoğunluğun ‘işte budur’ diyebileceği nitelikte isimlere ihtiyaç var.

Bu liste yapılAmaz ise, mevcutlarda ısrar veya başka gerekçelerle süreç yönetilirse Cumhurbaşkanı ile parti arasındaki oy oranında ciddi fark olur benden söylemesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi