Kelimelerin Gücü

“Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” demiş atalarımız. Boşuna söylenmemiş değil mi bu cümle? İletişim kurduğumuz herkeste buna dikkat ediyor muyuz? Yoksa o an istediğimi olduğu  gibi aklımıza geldiği gibi söylüyor muyuz düşüncelerimizi?

İnsanın doğasında vardır konuşmak, kendini ifade etmek, dinlemek, istemek,paylaşmak,söylemek bunların hepsi ihtiyacımızdır. Ama önemli olan nasıl iletişime geçeceğimizi bilmemizdir.

Bir isteğimizi dile getireceğimiz an seçeceğimiz kelimeler o kadar önemli bir yere sahip ki karşı taraf ya bunu dinler ve anlar, çaba sarf eder ya da seçtiğimiz kelimelerden dolayı ters teper ve anlaşılamayız. Ne söylersem tersini yapıyor, beni asla dinlemiyor, sürekli inatlaşıyor ya da iletişime geçtiğim herkes tarafından tepki alıyorum, konuştuğum an kavga çıkıyor gibi cümleleri hayatınızda fazlasıyla kullanıyorsanız kaçırmış olduğunuz şeylerden bir tanesi üslubunuz ve kelimelerinizdir.

Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak eğer şöyle diyebiliriz: “ bana hiç yardım etmiyorsun, her şeyi ben yapıyorum bıktım artık” demek yerine “ desteğine ihtiyacım var , çoğu şeye yetişemediğimi düşünüyorum ve bu durum beni üzüyor” demek karşı tarafın gerçek anlamda ne istediğinizi ve düşündüğünüzü anlamasına yardımcı olacaktır. Çoğu zaman söylemeden anlaşılmayı bekliyoruz ya da söylüyorsak da kelimelerimizi kırıcı veya eleştirel veya hakaret kelimeleri ile seçiyoruz. Bu kelimeler yerine gerçek duygularınızı ifade ettiğiniz, karşıdaki kişiyi kırmayacak kelimeleri seçmeniz iletişim ve ilişkilerinizin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.

 Kelimelerin gücü o kadar önemli ki haklıyken haksız duruma düşmenize bile neden olabilir. Bir tartışma anında ağzınıza geleni söylemek yerine kırmadan konuşabilmeyi becerebilmek o tartışmayı orta yolu bulanarak ve kimseyi kırmadan sonlandıracaktır.

İşin özü sevgili dostlar , ilişkilerinizde sürekli iletişim sıkıntısı çektiğinizi düşünüyorsanız, yanlış anlaşıldığınızı düşünüyorsanız, sürekli sert tepkiler alıyorsanız demek ki seçmiş olduğunuz kelimeleri ve üslübunuzu tekrar gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Sağlıklı ilişkilerin temelinde iletişim vardır, iletişim de eleştiri ve hakaret içeren kelimeler yerine kendinizi en doğal ve açık bir şekilde ifade etmenizle gerçekleşir. Konuşmayı başarabilen çiftler, arkadaşlar, aileler kelimelerin gücünü bilen ve bunu hayatında kullanabilen kişilerdir.

Kelimeleriniz ve üslubunuz ne kadar yumuşak ve kırıcı değilse konuşmalarınız tartışma veya kavgaya dönüşmeden sonuca ulaşmayı ve çözümlenmesini sağlayabilsin.

 

Sevgilerimle

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi