İsmail Ağa Medresesi ve Türbesi

Bu hafta sizlere Beyşehir ilçemizde bulunan İsmailağa Medresesi ve türbesinden bahsetmek isterim.

İlhanlılar’ın Anadolu’ya tayin ettiği emirlerden olan İsmail Ağa, yöredeki görevi süresince Beyşehir’e bağlı bazı köylere yaptırdığı eserlerle bilinmektedir. Halk arasında Taş Medrese olarak adlandırılan İsmail Ağa Medresesi, Eşrefoğlu Cami’nin batısında olup, Seyfettin Süleyman Halil Bey tarafından yaptırılmış daha sonra Büyük Emir İsmail Ağa tarafından onarılmıştır. Eserin kitabesinde de kendisinden “ Bu şerefli medrese büyük emir adına yapılmıştır. Keremler babası, din ve dünyanın şerefi, izzet sahibi Halil oğlu Emir İsmail Ağa tarafından 771 yılında yenilendi. Allah emeğini meşkur etsin.” şeklinde bahsedilmektedir. Kitabende de anlaşıldığı üzere yapı 14. yüzyıla aittir.

İsmail Ağa’nın Türbesi medrese sınırları içinde olup, yöre halkı tarafından Süt Dede olarak anılmaktadır. Türbenin özellikle yeni doğum yapan anneler tarafından çokça ziyaret edildiği yine halk tarafından bilinmektedir.

Yakın bir tarihte Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kısmen restore edilerek eser yok olmaktan kurtulmuştur. Ziyaretimiz esnasında medrese kapısının kilitli olmasından dolayı içeriye girerek türbeyi ve dolayısı ile medresenin iç kısmını görme imkânı bulamadık. Dileğimiz odur ki en yakın zamanda ziyarete açılarak bir değerimiz daha gün yüzüne çıkar.

Sizlerden naçizane isteğim, Beyşehir’e gittiğinizde Eşrefoğlu Cami’sinin güzelliğine kapılarak hemen yanıbaşında kalan bu kıymetli eseri ve içinde medfun olan İsmail Ağa’yı da ziyaret etmeyi unutmayınız. Çünkü bizler ecdadı tanıyıp, eserlerine sahip çıkmadıkça ileriye dönük sağlam adımlar atamayız. Köklerimizin kıymetini bilerek verdiğimiz her dal ancak bu şekilde kıymetli meyveler taşır.

Son olarak şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi