Tuba Özdemir
İlişkilerin de bakıma ihtiyacı vardır
Hayat değişim ve gelişim içerisinde yoğun bir şekilde akıp giderken, ilişkilerinizde gözden kaçırdığınız her ne var ise zamanla ilişkinin sağlıklı ilerleyişine engel olmaktadır. İlişkinizin başlangıcından bu yana değişen gelişen yolunda giden gitmeyen ne var diye bir bakım yapılmalı ve yola daha sağlıklı devam edilmelidir. İlişkilerde zaman içerisinde yıpranır, yaşanan çözüme ulaşmamış sorunlar, değişim ve gelişime karşı direnilmesi gibi birçok durum zamanla ilişkiyi yıpratır, işte bu durumda ilişkilerinde bakım ve onarıma ihtiyacı vardır.
Peki bir ilişkiye bakım nasıl yapılır?
İlk olarak yapılması gereken en güzel şey bir ilişkiyi oluşturan iki farklı birey olduğu kabul edilmeli ve bireysel alanlar oluşturulmalıdır. Evlendikten sonra her şeyi beraber yapmaya çalışmak ilk başlarda çok keyifli gibi gözükse de bir süre sonra ilişkinin doğasına gerçek anlamda zarar vermektedir. Toplumsal yapıda genel bir tutum olan bu davranışın ilişkiyi sağlıksız bir hale getireceğinin farkında olunup bireysel olarak keyif alınan aktivitelerin evlendikten sonra da varlığının devam etmesi ilişkinin sağlıklı devam edebilmesi için çok önemli bir yere sahiptir. Her şeyi beraber yapmak bir süre sonra çiftlerin boğuluyormuş gibi hissetmesine ve bir arada olmaktan kaçınır hale gelmesine neden olur. Tahammül etme oranı en aza iner ve küçük sorunlar büyük kavgalara dönüşmeye başlar. Çiftlerin birbirlerine bireysel nefes alabileceği, birey olduğunun farkında olduğu alanlar oluşturması gerekmektedir.
İlişkilerin devamında en önemli durumlardan birileri de duyguların ifade edilmesindeki yetersizlik ve iletişimsizliktir. Kırgınlık oluşturan, rahatsızlık veren meselelerin konuşulmaması ve geçiştirilmesi, sürekli üzerine yenilerin eklenmesine ve bir süre sonra tahammülsüzlükle sonuçlanmasına neden olabilir. Yaşanan kırgınlıkların farkına varıp, bu durumda hissetmiş olduğunuz duyguları açık bir iletişimle dile getirilmesi, her iki tarafında üzerine düşen sorumlulukları üstlenmesi ve yerine getirmesi, özür dilemeyi bilmek bir ilişkinin onarımı için çok kıymetli bir yere sahiptir.
Her şeyi beraber yapmaya çalışmak ne kadar bir ilişkinin sağlıklı ilerlemesine engel ise birlikte geçirilen vakitlerin olmaması da aynı şekilde sağlıklı bir ilişkinin devam edebilmesi için büyük bir sorundur. Sadece bireysel hareket etmek veya sadece çocuk merkezli anne-baba olarak hareket etmek ilişki için sağlıksız bir durumdur. Eşler birlikte keyif aldıkları etkinlikler, sohbetler ve birbirlerine baş başa geçirebilecekleri alanlar oluşturmalı ve düzenli olarak devam ettirmesi gerekmektedir. “fırsat yok, para yok, zaman yok” gibi bahaneleri bir kenara bırakıp eş olduğunuzu unutmadan birbirinize ayıracağınız özel zamanları oluşturmanız gerekmektedir. Bu zamanlar sadece maddiyatla alakası olmadan oluşturulabilir, mesela sohbet etmek, film izlemek, sarılmak, el ele yürüyüş yapmak, gülmek, sohbet etmek maddi olarak değer biçilemeyecek kadar kıymetli paylaşımlardır.
Eşlerin birbirlerine karşı cömert olması gerekir. Sevgiyi söylemede ve hissettirmede, ilgili davranmada, teşekkür etmede, takdir etmede, iyi ki demede cömert olmak gerekmektedir. Sadece şikayet ve eleştiride cömert olmak ilişkiyi çıkmaza sokar. Hatta bu konuyla ilgili bir hafta daha detaylı yazmayı planlıyorum. Eleştiride değil sevgi ve ilgide daha cömert olması gerekir iki tarafında. “seni seviyorum, iyi ki hayatımdasın, çok kıymetli ve değerlisin” diyebilmek ve davranışlarımızla gösterebilmek o lişkide çiçek bahçelerinin açmasını sağlayacaktır.
Sevgilerimle