Her Karne Kocaman Bir Sarılmayı Hak Eder

Çocuklarımız Cuma günü karnelerini aldıklarında ebeveyn olarak sergileyeceğiniz yaklaşım çocuğunuzun gelişiminde çok önemli bir yer edinecektir. Karnedeki notların yüksek veya düşük olması önemli değil; İlkokul, ortaokul veya lise her kademedeki çocuklarımızın karnelerini değerlendirirken orada görmüş olduğunuz notlara göre sergileyeceğiniz yaklaşıma dikkat etmeniz gerekmektedir.

Karnede görmüş olduğunuz notları değerlendirirken dikkat etmemiz gereken birden fazla faktör bulunmaktadır. Eğer bir öğrencinin karnesinde düşük notları gördüyseniz, bunu geniş bir çerçevede düşünmek ve değerlendirmek gerekmektedir. Hemen çocuğunuza başarısız olduğu düşüncesiyle (ki başarı sadece karnedeki notlar olarak görülmemeli) yaklaşıp cezalandırma ve kızmak yerine iyi bir analizle nedenlerini bulmak ve bu yaz döneminde nedenleri çözüme ulaştırmak bilincinde olmalıyız.

Yaşamış olduğu üzüntüyü anladığımızı ve sonuçların ona olan sevginizde hiçbir şey ifade etmediğini yansıtarak ve ona sımsıkı sarılarak yaşan süreci değerlendirmek için konuşmaya başlayabilirsiniz. Öğretmeni ile iletişimi nasıldı, o dersi anlamada mı zorluk mu çekiyor, öğretmeninin dersi anlatma metodu mu öğrencimize uymadı, okulu ve sınıfını seviyor mu,  gerekli çalışmayı sergileyemedi mi,  bu durumda bizim payımız ne gibi birden fazla faktörü çocuğunuzu karşınıza alarak durumu analiz ederek o an yaşamış olduğu duygusuna eşlik ederek konuşmak ve çözüme ulaştırmak faydalı olacaktır. Almış olduğu notların bize bir yol haritası çizeceğini ve uzun bir tatil sürecinde neler yapmamız gerektiğini göstereceğini unutmadan çocuklarımıza yaklaşmamız gerekmektedir.

Peki karne notları yüksek olan çocuklarımıza nasıl yaklaşmalıyız?

 Karne notları yüksek olan bir öğrenciye en güzel karne hediyesi takdir etmek, sımsıkı sarılmak ve teşekkür etmek olacaktır. Maddi hediyeler yerine yaşamış olduğu sevince dahil olmak, heyecanını paylaşmak ebeveyn olarak sergilememiz gereken en güzel tutumdur. Sorumluluk bilincine sahip olması ve bu bilinci hayatının her anında devam ettirebilmesi için karne hediyesi yerine duygularını paylaşmak daha kıymetli ve değerlidir.

kardeşler arasında veya komşu ve akraba çocuklarının karneleri arasında kıyaslamadan uzak durmak çok önemlidir. Karne notları düşük olan çocuğunuz, eğer kıyaslama yaparsanız kendisini “beni sevmiyorlar” düşüncesine girmesine neden olacağı gibi aile bağları, iletişim ve gelişimine zarar verebileceği için yaklaşımlarınızdaki dengeye dikkat etmeniz gerekmektedir.

Çocuklarımız aldıkları karneden ibaret değiller, karne günü kuracağınız iletişim ve davranışlarınız çocuklarınızın başarısında karneden çok daha önemli bir yere sahip olacaktır.

Sevgilerimle

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi