Hayalimdeki Konyaspor

Gencinden yaşlısına Konyaspor’un 100. Yılını kutlayan jenerasyona acaba en şanslı jenerasyon diyebilir miyiz? Bizlere nasip olur mu bilemeyiz ama 150. Yılı görecekler bizden daha şanslı olabilir mi?

Futbol yatırımı olarak çağı yakalama ve çağın ötesine geçme anlamında, sadece Konya Büyükşehir Belediyesi imkânları ile yapılan Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu, adeta önümüzdeki 10 yıl içerisinde yakalanacak olan başarıların temeli niteliğindeydi. Şöyle bir gözlerimizi kapayıp 8-10 yıl öncesine gittiğimizde; 20 ülkeden 32 stadyumun yarıştığı “2014 Yılının En İyi Stadyumları” yarışmasında dünyanın en iyi beşinci stadyumu seçilen bir stadyum, iki kere lig üçüncülüğü, bir Ziraat Türkiye Kupası ve bir Türkiye Süper kupası, üç kere de Avrupa Liglerine katılımı herhalde pek çoğumuz hayal ederdik de pek ihtimal vermezdik.

En baş gelir kaynaklarından biri olan yayın gelirlerinin kesilme noktasına geldiği günümüz futbolunda; kötü yönetilen, oyuncuların primlerini ödeyemeyecek noktaya gelen ve küme üstüne küme düşen kulüplere şahit oluyoruz. Futbol özelinde düşünecek olursak, kulüplerin öz kaynaklarına yönelimi elzem olmuştur!

İşte benim hayalimde bu noktada başlıyor; gözümü kapayıp 50 sene sonrasına gittiğimde, sahada tamamı Akademiden yetişen oyuncular, başlarında kendi içimizden yetişen, Ferguson misali çeyrek asrını yeşil beyaza adamış bir hoca ve üç kulvarda başarıdan başarıya koşan bir takım! Örneklerini incelediğimizde bu çok da ütopik bir hayal değil. Örneğin Atletic Bilbao kulübünün Bask doğumlu oyuncu oynatma kuralı gibi bizimde Akademi oyuncularına yönelik yazılı olmayan bir kural geliştirip, kademeli olarak A takımdaki Akademi menşeili oyuncuları artırmamız çok mu zor? 100 yılı aşkın süredir yalnızca Bask kökenli oyuncuları oynatan Atletic Bilbao, Barcelona ve Real Madrid’le birlikte La Liga’dan hiç küme düşmemiş üç kulüpten biri ve bu transfer politikasıyla 8 kez La Liga’yı, 24 kez de İspanya Kupası’nı kazanmışlar! Yetiştirdikleri oyunculardan kazandıkları 100 milyonlarca avro da cabası…

100 yıl boyunca kendi yetiştirdikleri oyuncular ya da kendi bölgelerinin çocuklarıyla, kendi kendini çeviren ve başarılı da olan, örnek alınası bir kulüp Atletic Bilbao! Konyaspor Futbol Akademisinde cevher çok, temennimiz; mevcut hocamız İlhan Palut ve sonrakilerin, bu cevherlerin işlenmesi noktasında somut adımlar atması ve atılan bu adımlar ile birlikte, “bir gün elbet şampiyon olacak” seslerinin yerini; “Konyaspor Süper Ligde de şampiyon oldu”, “Avrupa’da da şampiyon olmuş kadar oldu!” seslerinin almasıdır! 100, 120 ya da 150. Yıl için hayalimizdir, temennimizdir inşallah!

Konyaspor geliyor bak bir gün elbet şampiyon olacak…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yusuf Çelik Arşivi