Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Güzel Oyun Kötü Sonuç

Süper Ligin 10. haftasında evinde Gaziantepspor`u konuk eden Konyaspor uzun bir aradan sonra ilk iç saha mağlubiyetini aldı. Bir önceki hafta son dakika golüyle beraberliği koparan temsilcimiz bu hafta maalesef son dakikalarda yediği golle üç puandan oldu.

Maçın ilk 15 dakikasında istediğimiz oyunu sahaya tam yansıtamadık. Rakip ilk dakikalarda özellikle birinci bölgemizde agresif bir pres uygulayarak pas oyunumuzu bozmaya çalıştı. Ayrıca rakip bu süre zarfında çok etkili organizasyonlar yapamasa da pozisyonlar üretebildi. Ancak 15. dakikadan sonra takımımız son düdüğe kadar maçın hâkimi ve pozisyonlara giren tarafıydı. Bu üstünlük yaklaşık 90 dakika sürdü. İlk yarı en önemli pozisyonu 25. dakikada yakaladık ve topu kaleci Günay 2 kez çizgiden çıkardı. Açıkçası maçın bana göre kopma anı da bu dakikaydı. Belki daha 25. Dakikada maçın kopma anımı olur diyebilirsiniz. Ancak futbolda eskiden çok kullanılan bir tabir vardır “top sevmedi” diye. Ben o anda topun bizi sevmediğini hissettim. Daha sonra 35. dakikada penaltı kazandık. Topun başına 100. maçına çıkan Guilherme geçti ve topu 3 direğin arasından sokamayarak tekrar Günay`a takıldı.

İkinci yarı daha istekli daha agresif bir oyun ile başladık ve bu isteğin sonucunu 50. Dakikada Bytygi ile aldık ve golü sonunda attık. Ancak VAR hakemleri kimsenin göremediği Adil`in elini büyük bir mahirlikle görerek golü iptal ettiler. Bu kabiliyetlerini takdir etmek gerekir. İptal edilen golün ardından Michalak ile Bytygi ile Endri ile net pozisyonlar yakalasak da o topu galenin içinden geçiremedik. Maçın sonlarında 85. dakikasında bir duran topta ve dalgınlıkta golü kalemizde gördük. Sonrasında beraberliği yakalamak için çaba sarf etsek de o top kalenin içinden bir türlü geçmedi ve sahadan mağlubiyetle ayrıldık.

Maçın bu oyuncu bazlı özeti bir de hakem bazlı özeti var ki ne anlatsak ne söylesek boş. Hakemlerin maçtaki skora etki edebilecek sadece iki doğru kararı vardı. Biri penaltı pozisyonu diğeri de iptal edilen gol. Saha ve VAR hakemlerinin verdiği ve vermediği skora etki eden kararlara gelecek olursak. İlk yarının daha 5. dakikasında rakibin Muhammed`e yaptığı faulü hem orta hem de VAR hakemlerinin görmemesi, rakibin 90 dakika boyunca yerden kalkmayarak oyunu sürekli soğutması ve orta hakemin buna izin vermesi, Adil`in kartla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir pozisyonda sarı kart görmesi ilk yarıda dikkate değer anlardı. İkinci yarı da ise iptal edilen golde elle oynamayı gören hakemler ne hikmetse açık şekilde görülen ve kamuoyu tarafından penaltı olarak değerlendirilen 79. dakikada Jevtovic'in eli ile 89. dakikadaki savunmanın elle oynamasını ne orta hakem ne de VAR hakemleri göremediler yada elle oynama olarak değerlendirmediler. Bunun yanı sıra Uche`nin rakip sahada faulle karşılandığı pozisyonları hakem yine vermedi.

Maç sırasında ve sonrasında hem hoca hem de bazı oyuncular eleştirildi. Ben bu eleştirilere katılmıyorum. Hoca geç oyuncu değişikliği yaptı geç kaldı yorumunu yapanlar oldu. Çıkan oyuncuların yerine giren oyuncular, çok etkili olamadılar. Zaten oyun rakip sahada oynandı. Giren oyuncuların bireysel performansı maçı değiştirecek kalitede değildi. Çıkan Muhammed ve Soner de gayet iyi performans sergilediler. Paz girince oyunumuzu değiştiremedi. Diouf ve Uche de kalabalık defansın içinde kayboldular.

Ben bu sezon ki en net ve kaliteli oyunu oynadığımızı düşünüyorum. Gol atamadıysak iki sebebi var. Birincisi top bizi sevmedi. İkincisi Hakemler iyi günlerinde değillerdi. Ben bir kaybımızın olduğunu düşünmüyorum. Bazen böyle sonuçlar olacak. Sonuç kötüydü ama oyun mutlu etti.

Selam ve saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof.Dr. Mustafa Topkafa Arşivi