Evliyatekke’ye Adını Veren Velî Kimdir?

Bu hafta sizlere Meram ilçesine bağlı olan Evliyatekke’ya adını veren Kutbül Akdab Muhammed Arif Hazretleri’nden bahsetmek isterim.

Konya’ya 55 km uzaklıkta bulunan bu yerleşim yerinin kuruluş tarihi net olarak bilinmesede dilden dile aktarılan rivayetlere göre 600 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Evliyatekke ve civarındaki köylerin kuruluş amacı tamamen İslamiyeti yaymak üzerinedir. Köyün kurucusunun İlyas Baba’nın kardeşi Abdülmuttalip adıyla bilinen Horasan erenlerinden olduğu söylensede makamının yeri tam olarak bilinmemektedir.

Ahmet Yesevi dervişlerinden olduğu zikredilen Kutbül Akdab Muhammet Arif Hazretleri’nin günümüze ulaşan türbesi ise köy mezarlığının içinde bulunmaktadır. Tasavvufta, 'kutup' zamanının en büyük velisi anlamına gelmektedir. Fakat kutbun yönetimi altındaki çeşitli velî gruplarının her birinin başkanına da kutup denilmektedir. Bunun için en büyük velî olan kutbu diğerlerinden ayırmak amacıyla ona, Kutupların Kutubu anlamındaki Kutbül Akdab denilmektedir ki Muhammed Arif Hazretleri de bu makamdaki bir velidir. Hakkında çok fazla bilgiye maalesef ulaşamadığım zatın Anadolu’ya gelişinin tek bir amacı bulunmaktadır; İslamiyeti bu topraklara nakşetmek. Öyle düşünüyorum ki bir toprağı fethetmeden önce büyüklerimiz öncelikle manevi olarak fetihler gerçekleştirmiş ardından toprak davasına düşmüşlerdir. Ne kıymetli değil mi?

Ziyaret etmek isteyenler için köyde kükürtlü bir su kaynağı da bulunmaktadır. Köy halkı bu suyun cilt hastalıklarına iyi geldiğini, banyo ve içmece şeklinde değerlendirildiğini söylemektedir. Görüldüğü üzere hem manen hem bedenen şifa bulmak isteyenler için oldukça kıymetli bir yer Evliyatekke. Bu yazı vesilesiyle umarım pek çok kişi istifade eder.

Son olarak türbe ile ilgili birkaç eksiklikten de bahsetmek isterim. Ziyaretimiz esnasında tecrübe ettiğimiz üzere türbe için gerekli tabelalar oldukça yetersiz. Türbeye köy halkının yardımı üzerine ulaşabildik. Bu konuda Sayın Uğur İbrahim Altay Başkanımızın ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş Bey’in gerekli hassasiyeti gösterecekleri konusunda bir şüphem yok. Türbenin tadilat aşamasında olduğuna şahit olduk. Bu nedenle öncesi hakkında söylenenler ile ilgili bir yorumda bulunmak doğru olmaz. Tamamlanınca umarız daha da farklı olacaktır. Çünkü böylesine bir velinin ilimiz sınırları içerisinde olması bizim için bulunmaz manevi bir nimettir.

Şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerinin bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00