Konya'da su sorunundan sonra o hataya yer yok!

Doğanın daha fazla zarar görmemesi için vatandaşları şimdiden uyaran İrioğlu, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini vurguladı.
Konya, bu yıl son yılların en şiddetli kuraklığını yaşadı. Göller neredeyse tamamen kurudu, yağış oranı ise yok denecek kadar azdı. Kış mevsimi ise adeta bahar havasında geçti. Bu durum karşısında uzmanlar su tasarrufu konusunda uyarılarda bulunurken, çeşitli önlemler alınması için adımlar atıldı.
Çevre Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İlker İrioğlu ise konunun farklı bir boyutuna dikkat çekti. Nisan ayıyla birlikte piknik ve mangal aktivitelerinin artacağını belirten İrioğlu, zaten su sıkıntısı çeken Konya’nın bilinçsiz piknik alışkanlıklarıyla daha fazla zarar görmemesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşları şimdiden uyaran İrioğlu, doğaya bırakılan çöplerin ekosisteme zarar vermemesi ve olası yangın risklerinin önüne geçilmesi için herkesin daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
İlker İrioğlu, rakamların değişkenlik gösterebilmesiyle birlikte son 10 yılda 30 bine yakın orman yangınının meydana geldiğini aktardı. Yılda ortalama 10 bin hektarlık orman alanının yandığını da belirten İlker İrioğlu, son yıllarda orman yangını sayısında olağanüstü bir artış olmamakla beraber yangından etkilenen orman sahasının hektar bazında çok arttığını söyledi. İrioğlu, bu zamana kadar büyük ve etkili yangınların meydana geldiğinden yakındı.
İNSANLARIN PAYI YÜKSEK
Orman yangınlarında biyolojik çeşitliliğin zarar gördüğünden de bahseden İrioğlu, “Bu yangınlar ormanlarda yaşayan canlıların hayatını kaybetmesine ve bütün yaşam alanların zarara uğramasına neden oluyor. Orman örtüsünün yok olması sebebiyle de bu bölgelerde erozyon, sel gibi doğal afetler artıyor, bir afetin diğerine zemin hazırlanıyor” şeklinde konuştu. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olan faktörlerle ilgili de bilgi veren İrioğlu, “Orman yangınlarının neredeyse yarısının sebebi tam olarak tespit edilemedi. İklim değişikliği sebebiyle sıcaklıkların artması sonucu doğal yangınların oluşmasının yanında, yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı oluyor. Ormanlarda tedbir alınmadan ateş yakılması, ateşlerin tam söndürmeden bırakılması, sigara izmaritlerinin söndürmeden etrafa rastgele atılması, istenmeyen otları yakmaya çalışırken ateşin etrafa yayılması, piknik ve gezi sonrası çöplerin etrafa atılması, etrafa yayılan cam atıkların güneşin etkisiyle yangına sebep olması gibi insan kaynaklı nedenler orman yangınlarını meydana getiriyor. Yangın sebeplerinin çoğunun insan kaynaklı olduğunu düşünürsek, toplumun bir kısmının bu konuda bilinçli olmadığı rahatça söylenebilir” ifadelerini kullandı.
ALINABİLECEK TEDBİRLER ASLINDA ÇOK BASİT
Çok basit alınabilecek tedbirlerle birçok yangının engellenebileceğini belirten İrioğlu, bu konuda o kadar çok kamu spotu yayınlanmasına, ilkokuldan itibaren ders müfredatlarında yer almasına rağmen, böyle basit hatalarla, çok büyük hasarlara yol açılıyor olmasının üzücü ve düşündürücü olduğunu dile getirdi. Başkan İrioğlu, son olarak şunları ifade etti: “Buna sebebiyet veriyor olmak çok büyük vebaldir, birçok canlının hayatı gidiyor, bazen insan kayıpları oluyor. İtfaiye ve orman görevlilerimiz şehit oluyor. Bunların çoğuna engel olmak elimizde. Biraz daha sorumlu, bilinçli ve duyarlı davranışla orman yangınları çok aza indirilebilir.”
-Tuba Kaya