Muhammed Mustafa Çetinkaya

Muhammed Mustafa Çetinkaya

Eris Varyantı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Türkiye’de Eris varyantı görüldüğünü açıkladı. Hepimiz tekrar eskiye dönüş mü olacak diye korktuk açıkçası.

Bende konu hakkında birkaç araştırma yaptım. Uzmanların dilinden Eris Varyantı nedir işte sizlerle:

“Bilimsel adı EG.5.1 olan eris virüsü ya da eris varyantı, COVID-19 varyantlarından omicron varyantının mutasyona uğramış, daha bulaşıcı olan alt türüdür.

Eris varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak tanımlanmıştır. Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, tat ile duyu kaybı ve burun akıntısı gibi bulgular eris varyantının da belirtileri arasındadır.

Temmuz ayında ortaya çıktığı açıklansa da başlangıcının daha da erken olduğu düşünülen eris virüsünün dünya üzerinde yayılma hızının artsa da henüz endişe edici bir durum söz konusu olmamasına rağmen ülkelerin tedbir alması gerektiği vurgulanmaktadır.

Eris varyantında ortaya çıkan belirtiler boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, öksürük ve tat-koku değişikliğidir.

Eris varyantının belirtiler şunlardır: Boğaz ağrısı, Öksürük, Burun tıkanıklığı veya akıntısı, Baş ağrısı, Nefes darlığı, Tat ve koku kaybı, Hapşırma, Halsizlik ve yorgunluk, Kas ve vücut ağrıları, İştah kaybı, İshal.

Omicron'un diğer tüm varyantları gibi eris varyantı da de üst solunum yollarını enfekte eder ve burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk ve kas ağrısı gibi soğuk algınlığı benzeri semptomlar gösterir.

Ancak 65 yaş ve üzeri ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, virüs alt solunum yolları hastalıklarına da neden olabilir.

Eris Varyantından (Eris Virüsünden) Korunma Yolları Nelerdir?

Covid-19 varyantlarına özel korunma yolları bulunmamaktadır. Eris Varyantından korunmakta genel olarak virüsten korunma yollarıyla benzerlik gösterir. Yayılım hızı ve ne boyutlara ulaşacağı henüz belli olmayan eris varyantından korunmak için aşağıdaki yöntemler sıralanabilir:

Aşı Olmak: COVID-19 aşıları, hastalığın şiddetini azaltmak ve hastalığa karşı bağışıklık kazanmanızı sağlar. Aşılar, farklı varyantlara karşı koruma sağlayabilir. Sağlık otoritelerinin ve uzmanların önerdiği aşı takvimine uygun olarak aşıları olmak virüsün tehlikeli etkilerini ve yayılımını azaltabilir.

Maske Takmak: Maske, hem sizin hem de çevrenizdeki insanların enfeksiyondan korunmasına yardımcı olabilir. Yoğun insan içeren yerlerde veya sosyal mesafe koruyamayacağınız durumlarda maske takmak önem arz etmektedir.

Sosyal Mesafe: İnsanlar arasındaki teması sınırlamak için sosyal mesafe kurallarına uymak bulaş riskini azaltır. Bu nedenler kalabalık ortamlardan kaçınmak ve mümkün olabiliyorsa kişisel teması minimize etmek de korunma yolları arasında yer alabilir.

El Hijyeni: Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayarak veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanarak enfeksiyondan korunmaya çalışabilirsiniz, yine ellerle yüzün temasını azaltmak da genel olarak önem arz edebilir.

Kamu Sağlığı İlkelerine Uymak: Yerel sağlık otoritelerinin ve bilim insanlarının önerilerine uymak, enfeksiyonun yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu önerilere uygun olarak hareket etmek toplum sağlığını korumada önemli bir rol üstlenir.

Hasta İnsanlarla Temastan Kaçınmak: COVID-19 semptomları gösteren kişilerle teması sınırlamak ve COVİD-19 semptomları gösteren kişilerin de kendisini izole etmesi önemlidir.

Eris virüsünün yayılma hızı ve etkisi bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir, bu nedenle yerel sağlık otoritelerinin güncel önerilerine dikkat etmek önemlidir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Muhammed Mustafa Çetinkaya Arşivi

Emek

15 Kasım 2024 Cuma 00:00