İsmehan Tüfekçi

İsmehan Tüfekçi

Çocuklarımızın eğitimine dikkat edelim

Merhabalar kıymetli okurlarım

Malumunuz okullar kısa zamanda açılacak ve çocuklarımızın bazıları eğitim hayatına başlayacak bazıları ara sınıfları tamamlamış olacaklar yeni bir maceraya atılacaklar. Burada sizlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Çocuklarımız bizim en önemli geleceğimiz ve bu geleceği de en değerli kılan konu onların eğitimi.

Bütün çocuklar farklı şekillerde (görsel, işitsel, kinestetik) öğrenirler. Bazı çocuklar bilgiyi gördüklerinde, bazıları duyduklarında ve bazıları pratik bilgiye sahip olduklarında ve dokunabildiklerinde daha kolay öğrenirler.

Doğru bir planlama yapabilmek için çocuğunuzun hangi kategoriye girdiğini anlamak önemlidir. Bu onların bilgiyi daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır ve öğrenme daha kalıcı olacaktır.

Olumlu sonuçlar sağlayan bazı kurallar konulması, çocuğunuzun planlı olması için ihtiyacı olan en temel davranışlardan biridir. Güvenlik, görgü, günlük rutinler ve sorumluluklarla ilgili kurallar koymak ve bunların uygulanmasını sağlamak çocuğunuz için yapacağınız en büyük iyiliklerden biridir. Bu sayede çocuklarınız kuralların hayatın bir parçası olduğunu ve sorumluklarını yerine getirmek için plan yapmanın gerekliliğini daha kolay anlayabilir. Çocuklarınızın sorumluluk sahibi olmasını istiyorsanız kurallara uymayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kendi kendine kural koymayı da öğrenerek planlı olmasını da sağlayabilirsiniz. Bu kapsamda “ pozitif disiplin “ kavramını araştırmanız ve bu anlayış kapsamındaki uygulamalara dair farkındalığınızı artırmanızı tavsiye ederim.

Etkili not alma tekniği sadece planlama yapmak için değil, öğrenilenleri akılda tutmanın da en etkili yoludur. Bunun için çok faydalı bir teknik olan zihin haritalarının doğru bir şekilde öğrenilmesi faydalı olacaktır. Zihin haritaları, insanların çok daha doğru bir şekilde konuları anlamasını ve hatırlamasını sağlayan etkili bir not alma tekniğidir.

Planlamada not olmak çok önemlidir. Düşünme ve planlama ile ilgili tüm aktivitelerin daha akılcı ve hızlı hale gelmesi sağlanabilir. Ancak zihin haritalarını doğru bir şekilde çıkarmak için uyulması gereken bazı kriterler vardır. Yatay düzlemde bir kağıda ya da ekrana not almak, ana başlıktan çizgilerle alt başlıklar oluşturmak, uzun cümleler yerine anahtar kelimeler, görseller ve renkler kullanmak gerekir. Çocuğunuza etkili bir şekilde not almayı öğretirseniz planlamada, yaratıcı düşünmede, problem çözmede ve doğal olarak öğrenmede çok büyük katkı sağlarsınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmehan Tüfekçi Arşivi