Bunda Üzülecek Ne Var Ki?

Sizde bu cümleyi okuduğunuzda bu ve buna benzer cümleleri kurduğunuzu fark ettiniz mi?

Bunda üzülecek ne var?

İnsan biraz üzülür?

Bunda kırılacak ne var?

Buna mı alındın?

Bunu mu dert ediyorsun kendine?

Saymakla bitmeyecek kadar yoğun bir şekilde karşı tarafa sende benimle aynı tepkileri vermelisin mesajları bu cümleler. Evlilik iki farklı bireyin bir sistem içerisinde hayatlarını devam ettirmesi iken, bizler evlendiğimiz an her şeyi aynı düşünmeyi, aynı tepkileri vermeyi bekliyoruz. Ee ikimizde aynı tepkileri verip aynı olacaksak o evlilik nasıl bir yol alır hiç düşündünüz mü?

Evlilik, farklılıklar ile özel ve güzeldir. Her evliliği biricik yapan şey iki farklı kişiden oluşan harmonidir aslında. Her çift aynı özelliklere sahip olsaydı ve her olaya aynı duygular ile tepki verseydi  bütün evlilikler aynı olurdu, sizce de öyle değil mi?

Kaçırmış olduğumuz en önemli şey ise, evliysek eğer benimle aynı düşünmesini benimle aynı olmasını isterken, farkında olmadan bizi biz olmaktan çok uzaklara götürüyoruz ve birbirimizi uzaklaştırmış oluyoruz.  Eşimizi kendimize dönüştürürken onun alanlarını, sınırlarını sevdiği veya kızdığı ne varsa bütün duygularını hiçe sayıp kendisi değil istediğimiz kişi haline bürünmesine neden oluyoruz.

Ve işte bunu yapmaya devam ettikçe bir süre ya partneriniz bunu reddedeceği için tartışmalar ortaya çıkacak, aman tadımız kaçmasın diye aynı olmaya çalışırken özünü kendisini unutacak ve en sonunda bir süre sonra bu durum ne kadar sağlıksız olduğu anlaşıldığında evlilik büyük bir hasar görmüş olacak.

O yüzden yapacağımız en güzel şey herkesin her olaya bakışının farklı olduğu, verilen tepkilerin kişiye özgü olduğu, herkesin eşiniz de olsa sizinle aynı yorumlayamayacağını kabul etmek olacaktır. Herkesin her duyguyu farklı yaşadığını , farklı tepkiler verdiğini gördüğünüzde, eşinizi vermiş olduğu tepkilerle eleştirip sizinle aynı tepkiyi vermesini beklemek yerine , anlamayı tercih etmek o evliliğin ömrüne ömür katar.

Evliliğin farklılıklarla bir bütün olması ve çiftlerin farklılıklarla birbirlerini tamamlaması kadar güzel ne olabilir ki? Eşlerinizle olan farklılıklara tepki vermek yerine farklılıklarla bir arada yaşamayı öğrenmek evliliğinizi daha da zenginleştirecektir. Yaşamış olduğu bir soruna nasıl tepki vermesi gerektiğine müdahale etmek evlilik değildir.

Sevgilerimle

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi