Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

Borsa Düşmeye devam edecek mi?

Son dönemin popüler yatırım araçların birisi olan Borsa İstanbul geçtiğimiz perşembe günü %7 düşüş yaşadın ve devre kesiciler devreye girmesi ile kimse işlem yapamadı. Böyle dönemlerde sakin kalmak da fayda var. Tabi ki piyasa dinamiklerine baktığımızda bu gayet normal bir durum fakat son 6 ay içinde borsaya giriş yapan yaklaşık 1 milyon kişi bu duruma pek alışkın değil. Piyasa çift yönlü hareket eder yani düşer de çıkar da bu yüzden buna hazırlıklı olmak gerekir. Son dönemlerde sürekli bir yükseliş olduğu için insanlar hep böyle olacağını düşünüyor ama üzgünüm öyle bir piyasa yok. Bu süreçte her enstrüman yükseldiği için herkes yükselişi bilmiş oluyor.

Teknik açıdan baktığımızda RSI aylık göstergelerde çok şiştiği bu yüzden bir düzeltmeye ihtiyaç olduğu aşikardır. Dot-com krizinde bile bu seviyelere çıkmamıştı. Grafikten görebilirsiniz. Tabi ki sadece buna bakarak düşecek demek çok doğru değil. Ayrıca bu tarz düzeltmeler yükselişlerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca yabancı payının %30 altında olması ve yerli yatırımcının da karı cebine koymak istemesi de etkili olmuştur. Bunlara ek olarak borsaya yeni giren yatırımcıların panik satışları da etkili oldu. Bunlara ek olarak seçimin öne alınabileceğinin açıklanması, HDP Hazine yardımına bloke konması ve İBB kayyum atanacak söylemleri de siyasi etkileridir.

Aslında borsanın temelinde sermayenin temele yayılması ve firmalara para akışı sağlanması istenilmektedir. Birçok kişinin borsaya girmesi gayet olumlu fakat yeterli bilgilendirme vs. olmadığı zaman insanlar mağdur oluyorlar. Aslında geçen yıl aralık ayında herkesin dolara yönelmesi gibi aynı dönemde borsaya yönelmelerin olması ve yine insanların mağdur olması dikkatlerden de kaçmıyor. Sert düşüşler sonrası tepki gelmesi normaldir ayrıca dün sadece varsayımlara dayalı bir haberler vardı ondan dolayı toparlanma olması normal.

Grafiğe baktığımızda benim kendi kişisel görüşüm düzeltmenin devam etmesi yönünde olacağı ama orta vadede yükselişin devam edeceğini de düşünüyorum. Bist100 5450 (13 günlük H.O) seviyesi üzerinde kalmadıkça düzeltmenin devam edeceğini düşünüyorum. Burada 4700 kadar geri çekilmeler olmasını bekliyorum. Burada sizler endeksin genelinden ziyade kendi şirketinize odaklanmalısınız. Uzun vadede şirketin hikayesine odaklanmalı ve bir yatırım olarak görmelisiniz. Planlamanızı uzun vadeli yapmalısınız. Ayrıca temettü getirisi veren firmalara da bakmanızı öneririm. Başkalarının kararları ile hareket etmemenizi tavsiye ederim. Başkalarının alacağı kararlar sizlerde aynı etkileri vermeyebilir. O kişin hangi fiyattan aldığını, ne kadar aldığını, kar da mı zarar da mı, ne kadar risk aldığını ve oradaki paraya ihtiyacı olup olmadığını bilmediğimiz için onun kararları bize olumlu yansımayabilir Seçime kadar oynaklıkların çift yönlü olacağını bilerek işlem yapınız. Bereketli, bol kazançlı bir hafta dilerim.

Saygılarımla…8.1.2023

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Çınar Arşivi