Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Bir garip Şeb-i Arus

Yıllardır savunduğumuz bir şeyler vardı. Şeb-i Arus Törenleri geliştirilebilir, daha çok kitleye hitap edebilir, sıkıcı halinden arındırılabilirdi.

Öyle ya son yıllarda devlet büyüklerimiz dahi bu törenlere yeterince ilgi göstermiyordu.

Bizim dile getirdiklerimiz sadece kendi fikriyatımız değil, şehirden aldığımız ortak serencamlardı bir bakıma…

Lakin birileri sahne aldı mı indirmek zor.

Bazen kaş yapalım derken göz çıkabiliyor…

Fark etmişsinizdir. Bu yıl Şeb-i Arus Törenleri sanki Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın eline teslim edilmiş gibi. Ne müdürlük ne belediye ne de valilik işin içinde yok… Zahirde var da aslında yok gibi!

Bilet satışından tutun işin omurgasına kadar bazı can sıkıcı durumlar var.

Detaylara boğup tam da ihtifallerin ortasında buradan can sıkmak istemem.

Lakin unutulmaması gereken bir şey var…

Her şehrin kendine özgü duyguları vardır. Deyişleri, kimliği vardır.

Şeb-i Arus Konya’nın bir değeridir ve evvela yerel elinden yükselirse diğer insanlara daha çok duygu katar.

Eski bakanlardan Ertuğrul Günay zamanında yaşanan krizleri unutmamak lazım.

Yarın Kültür Bakanlığı’na Hz. Mevlana ve öğretileri ile çok da ilgili olmayan bir bakan gelirse; yabancısı olduğumuz ritüellerin karşımıza çıkabileceğini şimdiden bilelim.

Zaten yıllardır aslına uygun olmayan şekilde birçok durum ortaya çıktı. Sema, otellerin dans menülerine meze oldu. Semazenler dansçı diye adlandırıldı. Birkaç cılız tepki dışında ne yapabildik?

Yanlış anlaşılmasın. Herhangi bir kişiyi veya nesneyi kutsadığımdan falan değil ama Hazreti Pir’e ayıp ediyoruz. Şu anki yapılanlara bakınca belki de eyvah diyor ama geriye dönüş ne mümkün.

Bir Şeb-i Arus dönemini daha bitireceğiz birkaç gün sonra. Kim bilir ömrümüz varsa gelecek yıllarda daha neler tartışacağız.

2022 Şeb-i Arus Törenleri gelecek adına önemli bir kırılma noktası olabilir.

Yarın vah tüh etmeme adına şehir olarak bu değerimize sahip çıkmamız lazım. Bizden uyarması…

KALAYCI, ŞEHRİN EN ÇOK MERAK ETTİKLERİNİ BAKANA SORDU

Geçtiğimiz hafta çoğumuzun gözünden kaçan bir gelişme yaşandı. MHP Konya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na Konya’mız adına hayati öneme sahip 2 önemli soru yöneltti.

Bunlardan ilki “Konya Metrosu’nun son durumu nedir? Yapımına ne zaman başlanılacaktır?” şeklindeydi.

Bakan Karaismailoğlu özetle Maliye Bakanlığı ile Çin Devlet Bankası arasındaki kredi anlaşmasının onaylanması ile ilk kazmanın vurulabileceğini belirtti.

İkinci olarak, “Konya Çevreyolu yavaş ilerliyor, ne zaman bitecek?” diye sordu Sayın Kalaycı. Bakan Bey 3 kısımda toplam 122 km olan Konya Çevre Yolu’nun ilk etabının kullanımda olduğunu ikinci etabının 2024’te tamamlanacağını kalan kısmının da yatırım programına alınması gerektiğini özetledi.

Benim için bu soru cevaplardaki değerli kısım şu:

AK Parti ile MHP birlikte iktidarda görünüyor. Bu ülkeyi Cumhur İttifakı yönetiyor. Lakin mesele şehrimiz olduğu vakit kitabın ortasından konuşulabiliyor. Tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi