Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Bakanlar Konya Listesinde Yok!

Siyaset açısından zor bir döneme giriyoruz. Dananın kuyruğu bu hafta kopacak.

Partiler aday listelerini bu hafta tamamlayacak. Hafta sonuna doğru büyük oranda kimi vekil seçeceğimiz ortaya çıkacak.

Geçen hafta temayül programları ziyaretler ve alt kurullardaki çalışmalar neticelendi.

Aday sayıları mülakatlar sonrası kademeli olarak indirildi.

Artık elimizde partiler adına daha net öngörülerin olduğu listeler var.

AK Parti Konya penceresinden baktığımızda; Bakan Murat Kurum’un İstanbul’dan, Fahrettin Koca’nın ise Diyarbakır’dan listelerde yer alacağı ihtimali iyice kuvvetlendi.

Elbette Konya için kayıp bu durum. Bakanların olduğu bir liste daha çok ses getirebilirdi.

Tabi nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Görünüşe göre AK Parti Konya’da tam bir sürpriz yapacak! Olanlardan çok olmayanlara şaşıracağınız bir liste var görünürde vesselam!

Şehrimiz adına Cumhur İttifakı’na en son katılan Yeniden Refah Partisi’nin Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın Konya’dan aday olup olmayacağı tartışılıyor. YRP’nin kendi listesi ile seçimlere gireceğini biliyoruz.

Fatih Erbakan tevafuk olacak ki Cuma mesajını yayınlarken Mevlana siluetinin olduğu bir fotoğraf ile paylaşım yaptı. Bir mesaj mıdır bilinmez. Lakin Konya YRP teşkilatları Fatih Bey’in Konya’dan aday olmasını istiyor ve dahi bekliyor.

Erbakan’ın Konya’dan aday olması durumunda vekil listelerinde en azından ikinci sıradaki ismin de meclise sürüklenebileceği düşünülüyor. Bekleyip göreceğiz.

MİLLET İTTİFAKI CEPHESİ ÇOK KARIŞIK

Millet İttifakı penceresinden baktığımızda kara kara düşünceler hâkim. CHP ve İYİ Parti dışındaki partiler bırakın sahayı masada bile yoklar şu ara. Anlaşılan o ki 6’lı masa görüşmelerinde liderlere yardımcılık ve bakanlık verilirken vekil listelerinde yer verme olayına az değinilmiş.

Zaten İYİ Parti bu tür durumlara kapılarını ilk günden kapatmıştı. CHP ise küçük partilerin hangisini nasıl gönülleyeceğini şaşırmış vaziyette!

Yani gönülleme yapma isteği var mı onu da sorgulamak lazım.

Bazı durumlar siyaseten gelişiyor. Örneğin Muharrem İnce’nin Millet İttifakı görüşmesi! İsteseydi Kemal Bey Memleket Partisi’ni de içine alabilirdi. Lakin bile isteye Muharrem Bey ittifak dışı tutuldu. Kazanırsa ona rağmen kazanmış olacak. Kaybederse Muharrem yüzünden kaybetmiş olacak.

Neresinden bakarsan bak iyi strateji…

Peki, Millet İttifakı’nın adayı açıklandığı günden beri küçük partilerin ortalıkta olmamasını nasıl izah edersiniz? Ortalık fena halde bulutlu.

Küçük partilerin vekil listeleriyle seçimlere girmemesi büyük handikap olacak. Tam olarak oy oranları ortaya çıkmayacak şekilde bir formül ortaya koyarlarsa CHP’de Kemal Bey’in bile engel olamayacağı dengeler ortaya çıkacak.

Diyelim ki tam olarak kendi logolarıyla girdiler ve oy oranları 0,3-0,5 bandından oldu. İşte o saikler işin sonunda bu oyla mı ciddi bir bakanlık istiyorsunuz bu oyla mı cumhurbaşkanlığı yardımcılığı istiyorsunuz sorularını ortaya koyacaktır.

Bunu bilmek için herhalde kâhin olmaya gerek yok.

Asıl sorun etkisiz ve yetkisiz bakanlıklar ve yardımcılıklar vererek süreci yönetme isteği ki o daha büyük sıkıntılara neden olacaktır.

Bu yazdıklarım elbette kendilerince de öngörülüyor ve çare arıyorlar. Bakalım kuyruk nerede kopacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi