Konya’da Kira Anlaşmazlıkları ‘Fark’ Atacak! İşte Sebebi!
Şubat ayı kira artış oranı, ocak ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı enflasyon verileriyle birlikte, kira artışlarını etkileyen 12 aylık güncel TÜFE rakamları da netleşti ve Şubat ayında ev ve işyerlerine uygulanacak yeni kira zam oranları kamuoyuyla paylaşıldı. Kira kontrat süresi dolan ve yenileyecek olan vatandaşların kiraları güncel 12 aylık TÜFE rakamları üzerinden yeniden oluşturulacak. Coldwell Banker Lüks Konut Uzmanı Selman Çifci, Şubat ayı kira zam oranını ve Konya’daki kiralık konut piyasasını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendirdi.
EV SAHİPLERİ ÜST SINIRI AŞAMAYACAK
Şubat ayında ev ve işyeri kira sözleşmesini yenilenecek olanların kira artışının TÜFE sınırını aşamayacağını söyleyen Çifci, “Daha önce konutlarda yüzde 25'i geçemiyorduk. Sadece ticarilerde zam oranı yüzde 60 civarına çıkıyordu. Ağustos ayı itibari ile kirada konutta ve ticaride zam oranları aynı olmaya başladı. Şubat ayında tavan kira zam oranı yüzde 56,35 üst sınır olarak belirlendi. Örneğin geçen yıl 15 bin liraya bir yer kiralandı ise bir yılını doldurup Şubat ayında zam yapılması gerekiyorsa yüzde 56.35 zam uyguladığımız zaman 8 bin 452 lira zam uygulamasıyla birlikte 23 bin 452 lira oluyor. Yine farklı bir örnek vermek gerekirse geçen yıl bir site içerisinde Şubat ayında 35 bine yer kiraladınız. 56.35 zam uyguladığınız zaman 19.722 TL yani toplamda 54 bin 722 lira oluyor” ifadelerini kullandı.
KİRA ANLAŞMAZLIKLARI ARTACAK!
Mülk sahipleri ile kiracıların bölge özelinde yaşanan kira takibini sağlıklı bir şekilde yönetemediklerinde her iki taraf içinde mağduriyetlerin yaşanacağını ifade eden Çifci, “Yasal kira artışı mülk sahibinin yasal hakkı olabilir ancak burada şöyle bir problem doğuyor. 35 bin liraya oturduğunuz sitede şu anda 40 bin liraya mevcutta kiralık yer var. Doğal olarak mal sahibine kiracıya 54 bin 722 TL’lik zammı talep ettiği zaman kiracı diyecek ki bu sitede 40 bine yer var, ben de 40 bine oturmaya devam edeyim. Ya da ben 54 bin ödeyemem 40 bin liraya aynı sitede farklı bir yere geçerim. Anlaşamadıklarını farz edelim kiracı 40 bin liraya farklı bir binaya geçti. 54 bin 722 isteyen mülk sahibi tekrardan 40 bin liraya pazara çıkacak 54 bine pazara çıkamaz. İlerleyen dönemlerde Mart’ta, Nisan’da, Haziran’da bu sorunu çok yaşayacağız. Normalde Konya'da aralık ayında kira sayısı çok fazla olduğu için son 3 aydır kiralar ileriye doğru değil de biraz geri gelmeye başladı. Yasal kira artışlarını uyguladığımız zaman mevcutta aynı sitede geçen yıl 40 bin liraya oturup 1 yılı dolduran insan 55 bin liraya yakın bir kira artışı ile karşı karşıya kalacak. Arada 15-20 bin lira gibi ciddi bir rakam farkı ortaya çıkıyor. Burada da kiracılar ile mülk sahipleri arasında bir problem oluşacak ve bunun sayısının da önümüzdeki aylarda da artacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.
KONYA’DA KİRA FİYATLARI 3’E KATLADI!
Yüzde 25 kira artış üst sınırının geçen yıl Ağustos ayında yürürlükten kalkmasının ardından sektörde fahiş fiyatların ortaya çıktığını söyleyen Çifci, “Konutta ilk başlangıçta yüzde 25 sınırı çok geride kalıyordu. Çünkü o uygulandığı zaman kiralar 2 bin, 4 bin civarındaydı. Yüzde 25 zammı uyguladığımız zaman çok fazla etkilemiyordu çok geride kalıyordu. Ancak son 1,5-2 yıla yakın Konya'da kira fiyatları Türkiye bazında neredeyse üçe, dörde katladı. Yani 1-2 sene önce 6 bin, 8 bin lira olan yerler şu anda 18-24 bin liralara oturuyor. Kiralık rakamlar tavan fiyattan bu haldeyken bir de zam oranlarını bu şekilde eklediğiniz zaman kiralar daha da fahiş oranda artmış durumda. Mülk sahibi üst sınır zam yapmayabilir. Yüzde 5’te yapabilir, yüzde 10’da yapabilir sadece yüzde 56,35'i geçemez bu oran üst sınır olarak belirleniyor” dedi.
DEPREMZEDELERİN DÖNÜŞÜ KİRA FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ
Suriye'de sağlanan barışın ardından ülkelerine dönen Suriyelilerin kira fiyatlarını etkilemediğini ancak evleri teslim edilen depremzedelerin Konya'dan gidişinin kiralık konut sayısını arttırdığı için kiralık fiyatlarının gerilediğini belirten Çifci, “Bugün çevrenizde kim olursa olsun, oturduğunuz sitede Suriyeli var mı? Baktığımız zaman, özellikle yüksek kira artışı olan yerlerde Suriyeli, Iraklı ya da göçmen diye adlandırdığımız yabancılar oturmuyor. Onların belli başlı yaşadığı yerler var. Genelde müstakil, sobalı yerleri tercih ediyorlar. Konya'da yıllardır muhacir pazarı civarını mesken edinmişlerdi. Oralarda zaten Suriyeliler gitmese bile kentsel dönüşüm alanına giriyor birçoğu yıkıldı, yıkılmaya da devam ediyor. Suriyelilerin gitmesiyle kira artışlarının düşmesinin hiç alakası yok. Hiç bir şekilde sektörü etkilemiyor. Yeni yapıların, inşaat teslimlerinin artması ve kiralık sayılarının çoğalması sektörü etkiliyor. Asıl depremzedeler Konya'dan gittiği için kiralık sayıları arttı Suriyeliler değil. Baktığımız zaman Konya'da artık Hatay plakalı ya da deprem olan bölgelerin plakalı arabalarını göremez olduk. Depremzedelerin ciddi anlamda çoğunluğu evleri teslim olduktan sonra memleketlerine gittiler. Bu da biraz kiraların düşüşüne neden oldu” şeklinde konuştu.
-Büşra KÖSE