Gülşen Çopur

Gülşen Çopur

Ateşbaz’ın Ocağında

Yûsuf bin İzzeddîn nam-ı diğer Ateşbaz-ı Veli…

Aşlarını, aşk ile pişiren, Ateşbaz-ı Veli…

Bu şehrin mayasına yemek kültürünü çalan, Mevlana dergahının aşçısı Ateşbaz-ı Veli…

Bir gün, dergâhın mutfağında yemek pişirmek için odun kalmayınca Ateşbaz Veli, durumu Mevlâna'ya bildiriyor. O da lâtife yollu “Odun kalmadıysa ayaklarını kazanın altına sok da yemeği onunla pişir!” cevabını veriyor. Ateşbaz emre uyarak mutfağa gidiyor, ayağını kazanın altına sokup parmak uçlarından çıkan ateşle yemeği pişiriyor. Bunu gören Mevlana hazretleri, ‘Hay Ateşbaz’ diye nida edince ismi Ateşbaz-ı Veli kalıyor.

Hatta tam burada size ilginç bir anekdottan daha bahsedeyim. Semazenler, Ateşbaz’ın ucu yanmış ayak parmağını hatırlamak için sema töreninde şeyhin önüne geldiklerinde ayak başparmaklarını birbiri üzerine basarlar ki nefsin önemli olmadığını kendilerine hatırlatmak için…

Peki, Ateşbaz-ı Veli’nin Türbesi neden Mevlana Müzesi’ne bu kadar uzak hiç düşündünüz mü?

Çünkü Ateşbaz’ın türbesi olan mekan onun çilehanesiydi.

Ve Türbenin karşısındaki boş arazide de dergâhın kocaman bir külliyesi vardı. Ateşbaz vefat edince çilehanesine defnedildi.

O bölgeyi bilen Konyalılar bahsettiğim araziyi gözünde canlandırmıştır. Bu konuda çalışmalar yapan tarihçiler bu alanda bir kazı yapılsa külliyenin kalıntılarına ulaşılacağını her zaman dile getirir.  

Konya Büyükşehir Belediye’miz Konya tarihine ve özellikle Ateşbaz-ı Veli hazretlerinin yaşadığı döneme ışık tutacak bu bölgede çalışma yapmayı gündeme getirmeli diye düşünüyorum.

*****

GASTROFEST DAMAK

ÇATLATMAYA GELDİ

Evet, GastroFest dün Emine Erdoğan’ın katılımıyla kapılarını açtı. Lezzet Şöleni için dün akşam 6’dan sonra da Konyalılar Ecdat Parkı’nı doldurdu.

Eski Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun Aşçı Dede Mutfak Günleri olarak başlattığı festival, Büyükşehir eliyle boyut değiştirdi.  

Dün akşam bizde bu şöleni yerinde görmek için soluğu Ecdat Parkı’nda aldık.

Bu yıl geçen yıldan daha güzel daha profesyonel olmuş…

Zaten şehir dışında da festivalle alakalı güzel bir bilbord reklam çalışması yapılarak Türkiye geneline duyurulmuş.

Çok da güzel olmuş. Dolu dolu geçeceğine hiç şüphemiz yok.

Bu şehir de her festival güzel geçer fakat konu yemek olunca kadim medeniyetimizin mutfağı devreye girince damaklar çatlar.

E tabi, bu şehrin mutfağı bulguruyla Çatalhöyük’ten, aş töreniyle Göktürklerden, kebabıyla Dede Korkut’tan, helvasıyla, pilavıyla Selçuklulardan izler taşır.

****************

VALİ ÖZKAN’DAN

GAZETEMİZE ZİYARET

Konya Valimiz Sayın Vahdettin Özkan, önceki gün gazetemizi ziyaret etti. Kendisi o kadar nazik bir insan ki bütün gazete çalışanlarımızla tek tek muhabbet etmeyi ihmal etmedi.

Vali Bey Konya konusunda her zaman çok titiz ve hassas…

Ziyaretinde Konya gündemi hakkında güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Bu şehrin uyumu güzel ve bu şehri sevenler olarak yapacak çok işimiz var…

Sayın Valimize nazik ziyareti için çok teşekkür ediyoruz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülşen Çopur Arşivi