Gülşen Çopur

Gülşen Çopur

Arkeoloji’de Hareketli Günler

Konya’daki arkeoloji kazı alanlarından şu sıralar tarihe ışık tutacak nitelikte güzel haberler geliyor.

Öncelikle geçtiğimiz hafta Savatra Antik Kenti’ndeki kazılarda üzerinde ‘Türk’ yazan bir yazıt bulundu.

Yazıt İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait…

Yazıtın üzerindeki işlemelerden yola çıkan Doç. Dr. İlker Işık Hoca, bunun 10-11. yüzyıllar arasında Bizans ordusunda yer alan Türk askerlerine ait olduğunu söyledi. Kelimenin ‘Türkoğlu’ şeklinde yazılmasının da sebebinin bu olduğu öngörülüyor.

Yani yazıt bize 1071 Malazgirt Zaferi’nden önce buradaki Türk varlığını fısıldıyor. Bu anlamda çok önemli… İlker Işık Hoca’nın söylemlerine göre bölgede bu yazıt bulunduktan sonra araştırmalara derinleştirilmiş ve runik yazılı dua metinlerine ulaşılmış.

Bu buluntularla birlikte elbette ülkemizin epigrafi yani yazıt bilimi anlamında bir açığının da olduğunu görmüş oluyoruz. Tarih ve arkeoloji hocalarının her zaman önemle üstünde durduğu bu konu böyle zamanlarda eksikliğini belli ediyor. Çünkü bu eserleri sadece bulmak yetmiyor. Çalışmaların derinleşmesi adına sürekli üç beş bilim insanına başvurmaktansa Türkoloji alanında yeni bilim insanlarının gelişmesi lazım.

Umarım artık tarihe ışık tutacak bilim dallarına önem verilmesi gerektiği anlaşılır ve bu alanlardan soğumuş gençler tekrar yönlendirilebilir.

Konuyu kapatmadan ikinci haberi de söyleyelim. O da dün Çatalhöyük’ten geldi… 9 bin yıllık Çatalhöyük Neolitik Kenti’nde höyüğün doğu eteğinde çalışmalarını sürdüren kazı ekibi, yaklaşık 30 metrekarelik özel bir dini yapıya ulaştı. Çatalhöyük’te bildiğiniz gibi geniş bir çalışma alanı mevcut  burada bulunan ibadet geleneğinin gelişmişlik durumunun görülmesi açısından bu yeni yapı ciddi bilgiler verecektir diye düşünülüyor.  

*****

MİSTİK MÜZİK

RUHLARA HİTAP EDECEK

Mistik Müzik Festivali’nin 19.’su 22 Eylül’de başlıyor.

Bu yıl etkinliklere açık hava konserleri de eklenmiş. Ücretsiz ve halka açık olan bu konserlerin yanı sıra Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacak konserler biletli olacak.

Bu yıl gerçekleştirilecek festivale Türkiye dahil 8 ülkeden önemli sanatçılar katılacak. Festivalde ana konserler 22-30 Eylül arasında saat 20.30’da Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

Bu konserlerin dışında Merkez Tren Garı, Mevlana, Zafer ve Kültür Park Meydanları’nda da güzel müzik ziyafetleri Konyalıları bekliyor.

Açıkçası 18 yıldır düzenlenen bu festivalle alakalı son süreçte her yıl daha büyük farklılıklar bekliyorum nedense... Fakat bu yıl yine aynı çizgide ilerlemek istemişler…

Her ne olursa olsun, özellikle doğu dünyasından şehrimize her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir katılım bekleniyor…

Konya’da halihazırda bu yıl güzel geçen turizm sezonu Mistik Müzik Festivali ile zirveye ulaşacak diye düşünüyorum…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülşen Çopur Arşivi