Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

Altın Sertifikaları

Altın tarih boyunca hem kullanım hem de yatırım aracı olarak tercih edilmiş ve edilmeye de devam edecektir. Son dönemde yastık altı altınların piyasaya kazandırılması ile ilgili çalışmaların yapıldığı dile getiriliyordu. Bunların sisteme kazandırılması çok da kolay olmayacaktır. İnsanların sisteme güvenmesi ve inanması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de pazartesi günü itibariyle Borsa İstanbul Pay Piyasası Emtia Pazarı’nda işlem görmeye başlayan Darphane Altın Sertifikaları oldu. Borsa İstanbul / Pay Piyasası / Emtia pazarında / ALTIN.S1 koduyla işlem gören Darphane Altın Sertifikalarının avantajları ise;

  • Alım satım farkının düşük olması, (Sertifikalarda fiyat marjı %5 olup, fiyat makası bir (1) kuruştur.)
  • 24 ayar altın olup, 0,995 saflıktadır. (Toplam 5 ton altın işlem görecektir)
  • Fiziki talep hakkı olması,
  • Vade yoktur. (Vadesiz olarak ihraç edilmiştir.)
  • Komisyon oranının düşük olması,
  • Stopaj vergisi alınmayacak olması (14.09.2022 tarihli ve 31954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına göre Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara vergi yoktur.)
  • Enstrüman bazında devre kesicinin olmaması, (Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalıştığında sertifika sırası da geçici olarak durdurulur)

Bu unsurlar talebi canlandıracaktır.

Geçtiğimiz yıl yaşanan kur hareketliliği sonrası bankaların komisyon oranlarının artması, makas aralığının açılması ve fiziki teslimatın yapılmaması (birkaç tanesi hariç) vatandaşları fiziki altın almaya yönlendirmektedir. Ayrıca şu an piyasada oluşan çift fiyat ise vatandaşı fiziki altın almaya iten en önemli unsurlardandır. Banka ile serbest piyasa arasında oluşan farklı fiyatlar hem de makas aralığının açıklığı tedirginliğe yol açmaktadır. Bu nedenlerden dolayı arayış içinde olan vatandaş için faydalı bir durum olacaktır. Ayrıca fiziki altının saklama ve taşıma sorunları da diğer taraftan olumsuz durumdur. Bu sertifikalar saklama ve taşıma koşullarından dolayı tercih sebebi olabilir.

Önümüzdeki süreçte altın hem ons bazında hem de gram bazında yükselişler devam etmesini bekliyorum. Bu yüzden portföyünüzün bir kısmında altın bulundurmanızı tavsiye ederim. Gram altın fiyatı alt tarafta destek seviyesi olarak 1040 TL takip etmelisiniz, üst tarafta ise önce 1150 TL seviyesine sonra biraz geri çekilmeler olsa da ana hedef 1350 TL seviyesine doğru ataklar görmemiz mümkün. Olası fiyat farklılıklarından zarar görmemeniz için emtiaları fiziki taşımanız daha sağlıklı olacaktır.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Çınar Arşivi