Aladağlı Hacı Mustafa Efendi Kimdir?

İnsan, özünü tanıyıp anladıkça kıymetleniyor. Dayatmalara kapılarak benliğinden kopanlar rüzgarın önündeki bir yaprak gibi savruluyor. Kökleri sağlam bir millet olduğumuzun bilinciyle, yaprak değil ağacın ta kendisi inancıyla nesiller yetiştirme gayretinde olmalıyız. Bu hafta sizlere Aladağlı Hacı Mustafa Efendi’den bahsetmek isterim.

Hadim/Aladağ’da dünyaya gelen Mustafa Efendi, tahsiline mahalle mektebinde başlamış sonrasında medrese öğrenimini de Akşehir’de tamamlamıştır. Konya’da Aladağlı Mustafa Efendi unvanıyla anılmıştır. 40 yıl müderrislik görevinde bulunduğu Konya Cıvıloğlu Medresesi’nde pek çok talebe yetiştirmiş ve dönemin tanınan müderrislerinden olmuştur. (Cıvıloğlu Medresesi ilk defa Malaslı Müfessir Hacı Hasan Efendi tarafından 1739 yılında yaptırılmıştı. Mustafa Efendi, medresenin ikinci baniidir. ) Sayın Konyalı, Aladağlı Mustafa Efendi’nin 1882 yılında 65 öğrenciye Hüsniye, Câmî ve İzhar okuttuğunu giderek artan öğrenci sayısı ile 1914 yılına gelindiğinde öğrenci sayısının 153’e ulaştığını ifade etmiştir.

O dönemde Cıvıloğlu Medresesi’nin, Konya’nın en gözde ve en çok talebesi olan medreselerinin başında geldiği de göz önüne alındığında, Mustafa Efendi’nin ilmî seviyesinin ve itibarının derecesi açıkça ortaya çıkmaktadır.

Müderrisliği yanında Nakşîşeyhliği de bulunan Mustafa Efendi 1331/1915 yılında Hakka yürümüş ve Yağlıtaş Mezarlığı’nda toprağa verildi. Adı geçen mezarlığın 1926 yılında kaldırılması üzerine kabri, Alibeyhüyüğü’ndeki Yeni Mezarlığı’na nakledilmiştir.

Şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerinin bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00