Konya Ovasına bereket yağdı! Peki sevinmek için erken mi?

Tarımın başkenti Konya, bu yıl kurak ve yağışsız bir kış mevsimi yaşadı. Ancak Nisan ayında gelen yağmurlar, tarlalar için bir umut oldu. Bu yağışlar, tarım arazilerini canlandırarak ürünlerin gelişimine katkıda bulundu. Üreticiler, Nisan yağmurlarının bereket getireceğini umut ediyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Ziraat Odası Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’nın 12. ayda beklenilen yağışları alamadığını söyleyerek bu durumun oldukça tedirginliğe yol açtığını ifade etti. Kırkgöz, “Özellikle kar yağışlarını yeteri miktarda alamadık. Konya’da, bir önceki yıla göre ciddi anlamda az yağış meydana geldi. Ancak nisan ayında bölgemizde alınan yağışlar, özellikle hububat tarlaları için çok önemli oldu. Konya bölgesinde yüzde 70’lik bir alanda kıraç tarım dediğimiz susuz tarım yapılıyor. Dolayısıyla bu alanlar için yağan yağışlar oldukça kıymetli. Bölgesel olsa da çok şükür bu ayda Konya’da yağışlar meydana geldi. Önümüzdeki haftalarda da yağışların tekrardan yaşanacağı tahmin ediliyor. Sulama imkanı olan çiftçilerimiz sulamalarına başladı. Ama sulama imkanı olmayan araziler için nisan yağışları çok önemliydi. Bu bağlamda şu anda herhangi bir tarımsal kuraklıktan söz edemeyiz. Çünkü tarım alanlarına ara ara yağan yağışlar, tarımsal kuraklık riskini ortadan kaldırdı. Ama yer altı ve yer üstü su kaynaklarımız için yağışlarımız yetersizdi. Özellikle Konya’yı besleyen göletlerde ciddi anlamda sularda çekilmeler meydana geldi. İnşallah nisan ayından sonraki yağışlar da bu şekilde ara ara devam eder. Ayrıca hububatlarda kardeşlenme dönemindeyiz ve yağışlar oldukça önemli. Sonuç olarak nisan ayında aldığımız yağışlar bir nebze de olsa, en çok da üreticilerimizi, rahatlattı. Mayıs ayından sonraki döneme kadar yağış alırsak hububatta bir sorun yaşamadan sezonu atlatacağımızı düşünüyoruz. İnşallah yağışlarımız bol olur” şeklinde konuştu.
TARIMSAL KURAKLIK YOK
Şu anda Konya’da tarımsal kuraklığın atlatıldığını anlatan Kırkgöz, ara ara yağan yağışlar olmasaydı tarımsal kuraklığın yaşanacağını aktardı. Kırkgöz, “Dönemsel yaşadığımız bu yağışlar kuru tarım yapılan yerlerdeki hububatları sıkıntıya sokmadan ürünlerin gelişimlerinin devam etmesini sağladı. Bu yağışların olmasıyla birlikte tarımsal bir kuraklık söz konusu olmuyor. Ama sulu tarım yapılan yerlerde taban sularının çekilmesi çiftçilerimizi biraz zorlayacak. Sulu tarım yapılan bölgelerde çiftçilerimizin kuyularını kontrol etmelerini öneriyoruz. Mutlaka bu kontrolden sonra yeşil mahsullerini eksinler” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN TAVSİYELERİNE UYMALI
Sahada ziraat mühendislerinin, üreticileri yönlendirdiğini belirten Kırkgöz, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Ziraat mühendislerimiz sürekli çalışıyor. Özellikle bu dönemlerde hava sıcaklıklarının yüksek olması arkasından da yağışların yaşanması bir takım hastalıkları gündeme getiriyor. Meslektaşlarımız bu noktada sürekli sahada. Hastalık kontrollerini yaparak çiftçileri doğru bir şekilde yönlendiriyorlar. Çiftçilerimizin, ziraat mühendisi meslektaşlarımızın uyarılarına mutlaka kulak vermelerini, onların tavsiye ettikleri ilaçları söylenen dönemlerde ve dozajlarda kullanmalarını öneriyoruz. Meslektaşlarımız sahada çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Çiftçilerimiz de herhangi bir sıkıntı veya arazilerinde yaşadıkları problemleri zirai ilaç bayilerine müracaat ederek dile getirebilirler.” -Tuba KAYA