Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

AK Parti’nin Konya’daki Oy Oranı

Bugün size son derece iddialı bir cümle kuracağım. Belki kızanlar inanmayanlar olacak. Herkesin bu minvaldeki görüşüne sonsuz saygı duyuyoruz. Ancak iddialarımızı söylem haline getirirken temelsiz cümleler üzerine değil, bizzat veriler üzerinden kurmaya özen gösteriyoruz.

Hani birileri ‘ülkeyi batırdılar bitirdiler’ diye sosyal medya üzerinden basıyor ya yaygarayı… İşin aslı hiç de öyle değil. Bugünkü verilere göre özellikle geçen yılın Ağustos ayındaki ölü toprağını üzerinden atmış görünüyor AK Parti.

Bir ara Sayın Cumhurbaşkanı ile partinin oy oranı arasındaki fark derinleşmişti lakin son dönemde yapılanlar ile hızlı bir toparlanma sağlandı.

Öncelikle kıyas yapabilmek için 24 Haziran 2018 seçimleri üzerinden bazı verileri hatırlayalım. Küsuratları kafanızı karıştırmama adına yazmayacağım. 2018 seçimlerinde; Konya’da 1,5 milyon seçmenden yaklaşık 1 milyon 350 bin kişi oy kullandı seçimlere katılım birçok ile göre rekor seviyede %90’a yakın bir oranda gerçekleşti. Milletvekilliğinde geçerli oyların 804 binini AK Parti (59,4), 209 binini MHP (15,5), 130 binini CHP (9,7), 121 binini İYİ Parti (9,0), 50 binini HDP (3,7) ve 31 binini SP (2,7) aldı. Buna göre Konya’da Cumhur İttifakı 1 milyon 13 bin oyla ve %74,9 oranla birinci, Millet İttifakı 283 bin oy ve %21 oranla ikinci oldu.

15 kişilik vekil listesi; 10 AK Parti 2 MHP, 2 CHP ve 1 İYİ Parti olarak şekillendi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan Konya’da 971 bin oy ve %74,2 oranla ilk sırada, Muharrem İnce 179 bin oy ve %13,7 oranla ikinci sırada, Meral Akşener 107 bin oy ve %8,2 oranla üçüncü sırada yer almıştı.

Bugün sosyal medya dünyasına göre AK Parti öldü toprağı örtülüyor ya hani! Hiçbir gerçekliği yok. Sahadaki son veriler ışığında partiye yakın uzak 3 ayrı anket şirketinin ortalamasına göre AK Parti Konya’da oy oranını artırmış durumda, son seçimlere göre 2-3 puanlık bir artış söz konusu.

Gelin diğer partilerin durumunu başka bir yazıya bırakarak reel artışın gerekçelerine yoğunlaşalım.

BU ORANIN GİZLİ KAHRAMANI

AK Parti, vatandaşları tüm dünyanın başının belası olan enflasyona ezdirmemek için önemli hamleler yaptı. Asgari ücrette rekor oranında yükseliş gerçekleşti. Emekliler ve memurlar üzerinde maaş artışları tatminkâr düzeyde gelişti.

Bunun yanında dar gelirlinin ev sahibi olabilmesi için ülke genelinde yapılan TOKİ Konut kampanyası inanılmaz derecede vatandaş nezdinde itibar gördü. Daha çok şey sayabiliriz ama TOKİ üzerinden gidelim. Milleti uygun şartlarda ev sahibi yapma projesinin gizli kahramanı gecesini gündüzüne katan isim, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız, şehrimizin gözbebeği Murat Kurum’dur.

Hemşehrimiz, Bakanımız Murat Kurum ülkedeki yoğunluğu bir yana şehrimize özel önem veriyor. Yapılan bütün büyük yatırımlarda onun imzası var. Öyle tevazu sahibi ki onca yaptığı şeye rağmen bir kez bile Konya sokaklarında yoğun bir şekilde boy boy fotoğraflarını görmedik. İstese geçmişte yapmadığı hizmetlerin reklamını yapanlar gibi ‘burayı ben yapıyorum’ dercesine reklamını yapabilirdi. Lakin bu yolu hiç denemedi. İyilik yap denize at düsturu ile elbet bunları bir bilenin olacağını hissettirdi hep.

Konyalının kısa sürede gönlünde taht kurdu. Hizmetleriyle, duruşu karizması ve samimiyetiyle kendini gösterdi.

Altını çize çize tekrar söylüyorum. Bakan Kurum göreve geldiği günden beri şehrimizi çok ayrı bir yerde tuttu. Taraflı tarafsız, partili partisiz her kesimin takdirini kazandı. 20 yıllık AK Parti iktidarında belki de ilk defa bakanı olan şehir konforunu hissetti Konya. Son 4-5 yılda şehrimizin ilçeleri mahalleleri ve köyleri için yaptıklarını tek tek anlatmaya kalksak sayfalar almaz.

Tıpkı Selimiye gibi, Aziziye gibi İplikçi, Şerafettin, Kapı Camii gibi bir döneme damga vuracak Selâtin Camii en çok Bakanımızın gayretleriyle yükseliyor. Alâaddin civarı cephe düzenlemesi İl bank hibesi ile gerçekleşti, Konya’nın merkezi çiçek gibi oldu.

Millet Bahçesini gezip de o güzellikleri görmeyen bir göz var mı? Mevlana Meydanı ve Mevlana Çarşı düzenlemesi o çevreye apayrı bir hava kattı. Garabet bir bina yıkıldı, İnsana huzur veren bir mimari yükseldi o bölgede.

Hangi birini sayayım. Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşümü, Eski ve Karatay Sanayi’nin yeni yerine taşınması, Kayacık Konyaspor tesisleri… Ardıçlı TOKİ başlı başına anlatılacak bir proje…

Bunları görmeyenin gözüne dizine durur!

Perde arkasında yaşanan, katkı sağlanan onlarca iş var.

Elbette Bakanımızın şehirde bu şekilde hızlı reaksiyon göstermesinde İl teşkilatının ve şehrin orkestra şefi Hasan Angı Bey’in, ‘önce şehrim’ diyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ın ve ilçe belediye başkanlarımızın katkısı büyük. Lakin aslan payı Murat Kurum’a ait… Son 20-22 yılı yakından takip eden bir kardeşiniz olarak gönül rahatlığıyla ifade edebilirim ki bu dönemdeki hizmeti hiçbir zaman görmedi bu şehir…

İşte AK Parti Konya’da oy oranını böyle zor bir dönemde 22. yılında dahi son seçimlere göre artırabiliyorsa ardında bir çırpıda aklıma gelen bu hizmetler var.

Vatandaş kendi lehine yapılanı çok iyi biliyor ve gerçekleri çekinmeden söyleyebiliyor. Az kaldı kısa süre sonra bu yazdığım fragman cümlelerinin asıl filmini izleyeceğiz…

Hayırlı bir hafta diliyorum… Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi