Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti… Konya’da Parti Kulislerinde Neler Konuşuluyor?

Ortalık panayır alanı gibi… Bugünlerde siyasette acayip renkli hallere şahit oluyoruz. Okurlarımız sadece bir partiye gönül vermişlerden oluşmuyor.

Bir haftadır AK PARTİ, CHP, MHP, İYİ PARTİ ve diğer partilerin il teşkilatlarında neler oluyor, kimler gelip gidiyor, öne çıkan isimler kimler kulak kabartıyoruz. Elbette tüm bilgileri buraya yazmaya muktedir değiliz.

Bir yerden başlayalım…

AK PARTİ KONYA

Geçen hafta AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı’nın adaylık teklifini geri çevirdiğini ve Konya’da bu gelişme üzerine dengelerin yeniden kurulma eğilimine gittiğini belirtmiştim.

Son bilgiye göre Konyalı bakanlarımızdan biri İstanbul’dan 1. sıra aday gösterilecek. Diğeri Konya 1. sıra olarak ön plana çıkıyor ama değişme ihtimali olduğu için isimleri şu an yazmıyorum. Ama ilk aklınıza gelen şey değil…

AK Parti kulislerinde en çok konuşulan mesele Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta Hanım’ın Konya listesinde olup olmayacağı! Birçok kişiye göre Leyla Hanım İstanbul’dan yoluna devam edecek.

Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek vekillik başvurusunu yaptı. Konya adına önemli bir figür olarak yerini koruyor lakin bu dönemki yenileşme ve değişimdeki oluşan yüksek beklenti onunla ilgili de soru işaretlerini çoğaltmış durumda.

Ahmet Sorgun, Abdullah Ağralı gibi isimlerin aday adaylığı başvurusu yapmadığı bilgisi var.

CHP KONYA

CHP Konya’nın listesini konuşurken ittifak içindeki diğer partilerle birlikte konuşmakta yarar var. Zira İYİ Parti kendi listesini çıkaracağını beyan ederek kenara çekildi ama CHP listelerinde kafalar biraz karışık.

Özellikle Saadet, Deva ve Gelecek Partisi’nin Konya CHP listelerinde mi yer alacağı yoksa kendi aralarında ittifak içinde ittifak yaparak liste mi çıkaracakları tartışılıyor. Bu şekilde olursa Konya’da CHP kendi listesini yapacak. Eski İl Başkanı Barış Bektaş gibi sevilen isimlerin listede ön sıralarda olacağı Konyalı CHP’lilerin ortak temennisi. Abdüllatif Şener tarzı ithal aday olmaması şehir adına önemli görülüyor.

Diğer partiler İttifak içinde ittifak yaparlarsa Konya’da kendi listelerini çıkaracak. Böylelikle GP, DEVA gibi partilerin istifa eden il başkanları Hasan Ekici ve Seyit Karaca bu listede yer alacak.

MHP KONYA

MHP Konya denilince kuşkusuz akla gelen en önemli figür, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı Bey… Onun Konya 1. Sıra aday olup olmayacağı şu an tartışma konusu zira MHP’nin omurgası pozisyonundaki isimle ilgili Ankara’dan aday gösterilebileceği konuşuluyor. Hatta aday yapılmaz ise yeni kurulacak hükümette aktif görev alabilecek isimler arasında adı geçiyor.

Bu yüzden MHP Konya’da liste belirsizliği sürüyor. Bu hafta anketler ve çeşitli simülasyonlar üzerinden son karar verilecek…

İYİ PARTİ KONYA

Konya’da teşkilat binasının en hareketli olduğu partilerden biri de İYİ Parti. 50’nin üzerinde başvuru bekleniyor. Mevcut vekille ilgili teşkilatlardan aldığım intiba maalesef çok iyi değil. Temayülde farklı isimlerin ön plana çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Osman Fedai, Sırrı Demirel, Rıdvan Peker gibi isimler aday adayı…

Ancak Konya’da partinin üst yönetimi ile iyi ilişkileri olan önemli bir iş adamının adaylık hususunda ikna edildiği ve bu hafta ilan edileceğini öğrendim. O isim olursa İYİ Parti listesine hareket katacağı kesin…

Hülasa bu hafta yoğun geçecek. Açıkçası tüm partilerden gerçeğin üzerinde vekil sayısına ulaşacaklarıyla ilgili bilgiler aldığım için onları yazmadım. Zaten elimizdeki anketlerde Konya’da üç aşağı beş yukarı kimin kaç vekil çıkaracağı belli. Son bir ay kala bunu daha net nokta atışı söyleyebiliriz.

Şehre gerçekten faydası olacak kaliteli ve vizyoner isimler vekillerimiz olsun. En büyük dileğimiz bu. Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi