Aile Dinamik Bir Yapıya Sahiptir

Aile, dinamik ve değişken bir yapıya sahiptir.  Bireysel yaşamda oluşan değişim ve dönüşümler toplumun en küçük yapı taşı olan aile içinde geçerlidir. Bir bebek dünyaya gelir o an itibariyle sürekli gelişim ve değişim gösterir, bebeklik, çocukluk, ergenlik, gençlik ve yetişkinlik gibi evreleri yaşarken nasıl farklılıklar olursa evlilik ve aile sistemi de aynı şekilde farklı süreçlerden geçer. Her bireyin kendine has özellikleri olduğu gibi aile sistemi de aynı şekildedir, her ailenin kendine has bir yapısı ve özellikleri vardır. 
***
Aile sistemi aileyi oluşturan bireylerin kuralları ve sınırları ile oluşur, önemli olan bu kural ve sınırların değişen aile yapısına göre uyarlanabilmesi ve bu konuda farkındalık sahibi olabilmektir. Bir gence bebek gibi davranmak nasıl çatışmalara yol açarsa ailenin yapısının ve kurallarının da değişmeden aynı şekilde devam etmesini istemek de aynı şekilde aile içi çatışmalara yol açar.
***
Ailenin gelişimsel yapısı basamak halindedir ve her basamağın krizi farklıdır. Diğer basamağa geçiş süreci sancılı ve kriz dolu olabilir, sağlıklı aile yapısında bu süreçleri yönetebilmek çok önemlidir. Her aile içerisinde çatışmanın ve sorunların kaçınılmaz olduğunu kabul etmek ve bunu yönetebilmek her sağlıklı ailenin farkında olması gereken bir süreçtir. Bu değişim ve gelişim basamaklarında ailenin sağlıklı yönetebilmesi o ailenin geleceği için çok kıymetlidir.
***
Değişime kapalı olan aile yapılarında iletişimsizlik olmaya başladığı için aile sistemi ve bağları zayıflamaya başlar. Aile içi paylaşımlar, aidiyet, kendini ifade etme, aile gücünü hissetme vb. aile içi çok kıymetli değerler, değişime kapalı olmakla birlikte varlığını yitirmeye yüz tutar. Bu tarz durumlarda aile bağlarını güçlendirmek ve aile sistemini güçlü bir şekilde devam ettirebilmek için değişken ve dinamik yapıya sahip olduğu, yaşanan kriz ve çatışmaların olağan olduğu kabul edilmeli, sağlıklı bir şekilde süreç yönetilmelidir.
***
Heraklitos’un dediği gibi “Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir.” Bireysel olarak ve aile olarak değişimin her an her şekilde hayatımızda olduğunu bilmeliyiz.
Son olarak değişken yapıya sahip olan aile sisteminin sadece size özgü olduğunu unutmadan, diğer aile ve aile yapıları ile kıyaslama yapmaktan uzak durulmalıdır.
Sevgilerimle..
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Özdemir Arşivi