Turan Aydın
Adil Devlet Düzeni ve Adalet
Dünyada her alanda Adil düzen kurulmalı, kurulması yetmez, her asırda/devirde de gelen Hükümetler/ iktidarlar adil düzeni, milli dava görmeli ve uygulamalıdır. Ancak ve ancak insanlık saadet ve huzuru adil düzenle bulur. Siyasette, ekonomide, ilimde/bilimde, sosyal ve kültürel olaylarda adil düzen uygulanırsa, her alanda, her coğrafyada/ülkelerde adalet tesis edilmiş olur. İdeolojilerin ve izimlerin oluşturduğu Batıl Adalet sistemi insanlığa saadet ve huzur getirmediğinin, şahidi/tanıklığı da tarihtir. 7 asırdan beri böyle devam etmektedir. Adaletin esası ahlak ve maneviyat olmalıdır.
“Adil düzenin öngördüğü sosyal yapı; insan merkezli, Hakk’ı üstün tutan ve paylaşımda adaleti tesis eden bir anlayışa dayanmaktadır.(Milli görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan)
Adil devlet düzen nasıl olmalı? Tarifi/tanımı ile makaleme başlıyorum.
Adil Devlet düzeni; Hakkı üstün tutan, hak sahiplerine hakkını veren, kimsenin kimseyi sömürmesine izin vermeyen, insanı dolayısıyla da toplumu maddi ve manevi yönden kalkındıran, herkese inancına göre yaşama hakkı tanıyan düzendir.
“Kanunlar ve nizamlar ne kadar mükemmel olursa olsun, onu tatbik edecek insanın içerisine/kalbine hak ve adalet sevgisi girmemişse, netice tersine tecelli edecek. Adalet yerine adaletsizlik, sosyal adalet yerine sosyal istismar hâkim olacaktır.(Prof. Dr. Necmettin Erbakan)
Adil Siyasi Düzen; Siyasette demokrasiyi, idarede yerinden yönetim ve merkezi yönetim arasında dengeyi savunur. Çoğulcu ve rekabetçi bir demokrasiyi destekler.
Adil Ekonomik düzen; Milli görüş lideri Merhum Necmettin Erbakan’a göre adil ekonomik düzenin tarifi; Sömürüye müsaade etmeyen, herkese hakkını veren, fırsat eşitliği sağlayan, faideli, yapıcı faaliyetleri destekleyen, ekonomik faaliyetleri teşvik eden, ekonomik gelişmenin önündeki haksız engelleri ortadan kaldıran bir düzendir.
Bu düzende faiz ve haksız vergiler yoktur. Herkesin ürettiği kadar tüketme hakkı var, bu hakkın değeri para ile ölçülür. Karşılıksız para basılmaz. Krediler (Faizsiz)Adil ölçülerde, faideli iş yapacak herkese verilir.
“Devlet ve Millet yekvücut olmadıkça hiçbir kalkınma olmaz. ”Ayrıca “Su, yol, hastane yapmak devletin normal vazifeleridir. İktisadi kalkınma yalnız bunlarla olmaz.(Prof. Dr. Necmettin Erbakan)
Adil İlmi düzen; Düşüncenin suç sayılmadığı, diğer düzenlerin müdahalelerinden korunmuş, sağladığı tam hürriyet ve teşvik ile ilim ve Teknoloji sahasındaki hızlı gelişmelere kapa açan bir düzendir.
İlim, “Beş dörtten büyüktür” bunu gösterir Ama bu yetmez, eğer o beş kazanç haramsa dört kazanç helalse; işte din ve ahlak da gelir, o dört helal kazancın beş haram kazançtan üstün olduğunu insana öğretir. Başka bir anlamıyla İlim; Allah’ın kâinata koyduğu kanunlarını bulmaktır.(Necmettin Erbakan)
Adil dini-Ahlaki düzen; İnanç ve örgütlenme hürriyetinin korunduğu, insanların dinlerini öğrenme ve diğer dini ihtiyaçlarının karşılandığı, iyiyi ve güzeli göstermek esasına dayanan düzendir.
“Ahlak nizamı ile tamamlanmamış bir hukuk nizamının, kendi kendisine, istenen huzuru, sükûnu ve hak tevzini doğurması mümkün değildir.(Milli görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan)(Nizam; düzen, tevzi ise dağıtım, paylaşım demektir.)
Milli görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, “Adaleti tesis etmenin temel şartı, hakkı üstün tutan bir zihniyete sahip olmaktır. Kuvveti üstün tutanlar adaleti tesis edemezler.” Diyerek adaletin temel esasını ortaya koyar.
“Kurban Allah’a yaklaşmak, kulları ile paylaşmaktır. ”Kurban bayramınızı tebrik ediyor, sıhhat ve afiyetle nice bayramlara ulaştırmasını Allah(cc)nasip buyursun. Âmin