Zorunlu Trafik Sigortasına Yeni Zam!

Zorunlu Trafik Sigortasına Yeni Zam!
 Muhabir
Her gün milyonlarca araç trafiğe çıkıyor ve doğal olarak kazalar kaçınılmaz oluyor. Yaşanılan trafik kazasında herhangi bir maddi mağduriyet yaşanmaması için devlet her aracın trafik sigortası yaptırmasını zorunlu kılmıştır. Her yıl yenilenmesi zorunlu...

Her gün milyonlarca araç trafiğe çıkıyor ve doğal olarak kazalar kaçınılmaz oluyor. Yaşanılan trafik kazasında herhangi bir maddi mağduriyet yaşanmaması için devlet her aracın trafik sigortası yaptırmasını zorunlu kılmıştır. Her yıl yenilenmesi zorunlu olan trafik sigortası fiyatları arttı. Zorunlu trafik sigortasının yeni yılın ilk 4 ayında kullanılacak olan zammı açıklandı. Ekrem Çoşkun Sigorta Aracılık Hizmetleri sigorta danışmanı Ali Kaya zorunlu trafik sigortası fiyatlarını sizler için açıkladı.

İlk 4 ay yüzde 5’lik bir artış olduğunu söyleyen Ali Kaya, “2023'ün mayıs ayından itibaren aylık yüzde 2 olarak uygulan zorunlu trafik sigortası aylık azami prim artış oranı, 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi. Trafik sigortası azami primi, 2024 mayıs ayından itibaren ise hasar maliyet endeksine göre belirlenecek. Hasar maliyet endeksi hesaplanmasında asgari ücret artış oranı yüzde 45, TÜİK'in açıkladığı yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı yüzde 30, motorlu araç fiyat artış oranı yüzde 15 ve araçların bakım onarım fiyat artış oranı ise yüzde 10 ağırlıkta olacak. Şu an Konya’da en düşük sigorta ücreti 3.426T, en yüksek sigorta ücreti ise 20.558 TL olarak belirlendi.” dedi.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NASIL BELİRLENİR

Zorunlu trafik sigortasının fiyatını belirlerken birçok etken olduğunu belirten Kaya, “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve trafik sigortası hesaplama sırasında öncelikle aracın model ve markası göz önünde bulundurulur. Bunun en temel nedeni ise düşük model araçların kaza yapma riskinin daha yüksek olmasıdır. Bu araçlar yüksek donanıma (ABS, ESR vb.) sahip olmaması ve aracın uzun süreli kullanımı da göz önünde bulundurulduğu zaman ilgili aracın kaza riski artacaktır. Aracınıza ne kadar iyi bakmış olursanız olun genel bir durum göz önünde bulundurulur. Aracın markası da bir diğer önemli noktadır. Sürücünün yaşı, deneyimi ve kaza geçmişi de hesaplamada önemlidir. 60 yaşındaki bir sürücünün reflekslerinin zayıflamış olacağından dolayı riskli gruba girmesi kaçınılmazdır. Yeni ehliyet almış olan ve henüz tecrübe sahibi olamamış sürücüler de risk grubunda yer alır. Bu detaylar hasarsızlık indirimi ve trafik sigortası hesaplamasında son derece önemlidir. Trafik sicilinde kaza ve farklı cezalar yer alan sürücüler de risk grubunda değerlendirilir. Yaşadığınız şehir de zorunlu trafik sigortası hesaplamasında değerlendirme altına alınır. Sigorta şirketleri şehirlere göre kaza oranlarını belirler. Kaza oranı yüksek şehirler daha fazla sigorta primi ödeyebilirler. Kaza oranı daha düşük olan şehirlerde ise daha düşük sigorta primi ödenir. Trafiğe çıkan araçların sigorta primleri büyük şehirlerde yer alan sürücüler için daha yüksek olabilir” şeklinde konuştu.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NELERİ KAPSAR

Zorunlu trafik sigortasının 2918 sayılı kanuna göre birçok hasarı karşıladığını ifade eden Ali Kaya, “Sigorta, poliçede yer alan motorlu aracın işletildiği esnada bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına ya da bir şeyin zarara uğratılmış olmasına karşı belirli teminatlar sağlar. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde araç sahiplerine düşen hukuki sorumluluklar, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin edilir. Zorunlu trafik sigortası yolcu taşıyan kişileri de teminat altına alır. Sigorta sözleşmesinde yer alan yolcular, sürücüler ve yardımcıları sigorta kapsamında değerlendirilir. Taşımacılık hizmetinin başlangıcından yol bitimine kadar teminat sağlanır. Molalar, duraklamalar ve geçen yolculuk süresi içerisinde yolcular ve sürücüler her türlü kaza sonuçlarına karşı teminat altında tutulur. Motorlu kara taşıtları için ayrı poliçeler söz konusudur. Poliçeler kanunen zorunludur ve primleri peşin ödenmek zorundadır. Meydana gelebilecek olan kazalarda zararın ödenebilmesi veya azaltılabilmesi amacıyla sigorta ettiren kişinin makul ve zorunlu masrafları sigortacı tarafından karşılanır” diye açıkladı.

SİGORTA YAPILMAZSA ARAÇ TRAFİKTEN MEN EDİLİR

Zorunlu sigorta yaptırılmadığında çok katı cezalar olduğunu açıklayan Kaya, “Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir. Aracını hem muayene ettirmeyen hem de sigorta yaptırmayan sürücüler ise muayenesiz ve sigortasız araç kullanmaktan ceza alır. Son olarak trafik sigortası olmadığı için muayenenin aksatılması durumunda muayene gecikme ücreti ödenmesi de gerekir” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı