Yapı malzemeleri sektörü hareket halinde!

Yapı malzemeleri sektörü hareket halinde!
 Muhabir
Türkiye İMSAD Sektör Raporu’nun sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi artış gösterdi. Veriler ışığında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Konyıl Yapı Malzemeleri İşletme Sahibi Mehmet Yıldırım, sektörün 2024’e umutla baktığını belirtti

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Aralık 2023 sonuçları açıklandı. İnşaat malzemesi sanayisinin 2023 ilk 3 çeyreğinde farklı oranlarda büyüme gösterdiğine işaret edilen raporda, yılın son çeyreğine giriş yapılan ekim ayında da üretim artışının sürdüğü belirtildi.

Üretim artışının tedariğe de yansıdığının altını çizen Konyıl Yapı Malzemeleri İşletme Sahibi Mehmet Yıldırım, “Her ne kadar konut yapımı dursa da sizin de bahsettiğiniz verilere bakıldığında inşaat yapı malzemeleri sektörü hareket halinde. Bizler çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Konyıl olarak sektördeki çalışmalarından bahseden Yıldırım, “Demir, tuğla ve seramik gibi ağır ürünlerin haricinde bir evin temelinden çatısına kadar her türlü ürün alçı alçıpan gurupları, yalıtım grupları, boya gibi ürünler firmamızda mevcut. Bunun yanında hem fiyat hem tedarik anlamında müşterilerimize ciddi bir hizmet veriyoruz. Konyıl bünyesinde 20’nin üzerinde dünya standardında firmanın bayiliğini yapıyoruz” dedi.

2024’TE TAŞLAR YERİNE OTURACAK

İnşaat sektörünün malzeme üretimiyle, tedariğiyle ve diğer dalları ile pandemi sürecinde altın çağını yaşadığını ifade eden Yıldırım, “Pandemi dönemindeki kadar hızlı satış hiçbir dönemde olmadı. Çok ciddi satışlar oldu. Ancak sonrasındaki süreçte, fiyatlar hep katlayarak gitti. 300-400 bin lira olan daireler şu an 3-4 milyon lira oldu. Sonrasında sektör bir çöküş yaşadı. Şimdi bir toparlanma yaşanmaya çalışılıyor. Genel anlamda bir kemer sıkma politikası mevcut. Ben bunu doğru buluyorum. Tamamen ipin ucunu kaçırmaktansa tekrar toparlamaya çalışmak daha iyi diye düşünüyorum. Bu şartlarda da 2024’ün sonuna doğru hem bizim sektörümüzde hem de genel ülkemizde taşlar yerine oturur diye umut ediyoruz” diye konuştu.

İNSANIN OLDUĞU YERDE YAPI İHTİYACI HER ZAMAN OLUR

“İnşaat yapıp yapmama konusunda herkes tedirgin” diyen Yıldırım, “Konut fiyatları bir yükselişe geçti ama bir yere geldi orada da durdu. Tabi durduğu için de halkın beklentisi bir düşüş de yaşanabileceği yönünde. Ama şu şartlarda böyle bir durum yok. Çünkü düşündüğümüz zaman işçilik ve malzeme fiyatları artış gösterdi. Yani ancak zararına gayrimenkul satışı olursa bir düşüş ancak olur. Bu da imkansız bir durum. Her ne kadar konut yapımı dursa da sizin de bahsettiğiniz verilere bakıldığında inşaat yapı malzemeleri sektörü hareket halinde. İnsanın olduğu yerde konut ihtiyacı her zaman olur. Bu ülkenin nüfusu arttıkça konut açığı da her zaman çıkacaktır. Bunu sadece inşaat sektörü ve konut gibi düşünmemek lazım.

Konya’da çok ciddi bir sanayi binası açığı da mevcut. Şu anda mesela beton firmaları çok yoğun mesailer harcıyorlar. Bu anlamda sanayi yapılarının inşaatı çok hızlı devam ediyor. Hem konut hem sanayi yapıları olarak daha da devam etmeli. Fakat tabi insanlar bir süredir kendilerini beklemeye aldılar. Yani şu an için arz talebi çok rahat karşılar. Konya’nın bu anlamda potansiyeli çok yüksek fakat yüksek seviyede bir talep söz konusu değil maalesef. İnsanlar konuttan biraz daha sanayi binalarına yöneldi. Bizler bir şekilde kendi çabalarımızla tutunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. •Büşra Gültaş