Vahit Kirişci Konya'da Konuştu: 'Kaynakların Biteceğini Bilerek Politikalar Tasarlanmalı'

Vahit Kirişci Konya'da Konuştu: 'Kaynakların Biteceğini Bilerek Politikalar Tasarlanmalı'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya’ya gelerek Gelir Koruma Sigortası Lansman Toplantısına katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi kapsamında Konya ili genelinde uygulamaya alınan Gelir Koruma Sigortası’nın Lansman toplantısına katılmak için Konya'ya geldi.

TARSİM’İN TEMELLERİ 2005’TE ATILDI

Düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, “Gelir Koruma Sigortası tanıtım toplantısında bir aradayız. Öncelikle gelir koruma sigortasını işine sevgisini katarak toprağı daha anlamlı kılan emektar üreticimizin hizmetine sunmaktan mutluluk duyduğumuzu paylaşmak istiyorum. 2005 yılında 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çıkmasının yanında TARSİM’inde temelleri atılmış oldu. Desteklerini her fırsatta yanımızda hissettiren Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye de şükranlarımı sunuyorum. Gelir Koruma Sigortası'nın Türk tarımına ve üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

TARSİM ORTAKLAŞA BİR KURUMDUR!

TARSİM hakkında bilgilendirme yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, “Tarım sektörü stratejik bir sektördür. Tarımın önemi son birkaç yılda önemli seviyede anlaşılmış oldu. Değişen iklim şartları, dünyadaki ekolojik olaylar tarıma olan zararlarını önlemek amacıyla sigorta uygulamasını bir kez daha ön plana çıkarmış bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıl Konya ilimizin üç ilçesinde uygulamamızı pilot olarak denedik. Bu sene ise Konya çapında buğday üzerinden genele yayılacak şekilde çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. 2005’te bu kanun yayınlandı ve 2006’da ilk poliçemizi yayınlamış olduk. Bu hızlı bir süreçtir. Amerika’da bu uygulama 100 yıl önce Avrupa’da ve İspanya’da 50 yıl önce başlamıştı. İspanya’da aynı sigortanın %30-40 kapsamında olduğu biliniyor. Bakıldığında ülkemizde daha 17. yılını doldurmamışken %22 gibi bir kapsama alanına sahiptir. Burada tüm paydaşlarımızın emeklerine teşekkür ederiz. TARSİM tek başına bir devlet kurumu değildir. İçinde özel sektör, STK’lar ve devlet olarak ortaklaşa bir kurumdur. TARSİM kar etme amacıyla kurulmuş bir kuruluş değildir. TARSİM devlet katkılı uygulamaları ile çiftçimizin merakını gidermek durumundadır” şeklinde konuştu.

KONYA TÜRKİYE’NİN

HUBUBAT AMBARIDIR

Konya’nın az suya ihtiyaç duyulan ürünlere yönelmesi gerektiğinin altını çizen AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, “TARSİM’in uygulamalarını görünce bizlerde çok heyecanlandık. Konya bir tarım memleketidir. En ön plana çıkan tarafı ise Türkiye’nin hububat ambarı olmasıdır. Bizlerin elbette ki tarihi, turizm ve sanayi olarak da gelişmekteyiz. Kapalı havzada olan sorunlarımız için TARSİM önemli rol oynuyor. Bu kapalı havzada suyun yeraltına çekilmesi sonucu obruklar meydana gelmektedir. Fakat bir yandan da bu durumla mücadele etmeli ve tarıma devam etmeliyiz. Bu konuda TARSİM’inde sayesinde bir hassasiyetimiz oluştu. Türkiye’nin en az yağış alan bölgesinde bulunmaktayız. Bizler biliyoruz ki Doğu Karadeniz’de değiliz ve sık bir yağış almıyoruz. Ama ne olursa olsun bu bölgeye has az su ile ihtiyacı olan tarımın yapılması gerekmektedir. Bu bölgede daha az suya ihtiyaç duyulan ürünlerin desteklenmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

TARSİM ÇİFTÇİ ADINA

ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

TARSİM’in çiftçilerin emekleri adına önemli rol oynadığını dile getiren Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Burada çiftçilerimiz adına önemli bir an için toplanmış bulunuyoruz. Çiftçilerimizin emeklerinin korunması kapsamında TARSİM’in önemli rol aldığını dile getirmek isterim. Gıdanın güvenliliğinin sağlanması ve yeterli gıdaya erişimin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Küresel ve iklimsel risklerin kontrol altına alınması gerekiyor. Ben bu durumda sayın bakanımıza ve TARSİM’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

KAYNAKLARIN BİTECEĞİNİ BİLEREK

POLİTİKALAR TASARLANMALI

TARSİM’in önemi ve Konya’nın kuraklığına değinen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Bu ülke pek çok alanda olduğu gibi sigortacılık konusunda da adeta Cumhuriyet dönemi boyunca özlemini çektiğim uygulamalara AK Parti döneminde kavuşmuştur. 20 yıllık sürede Türkiye üretmiş olduğu tarımsal hasılayla Türkiye'de birinci, Avrupa'da ilk 10'dayız. Tarımsal ihracat 3.8 milyar dolarken şimdi 30 milyon doları aştık. Önümüzdeki yıl itibariyle ihracatta 36 milyar doları yakalayacağız. Biz çiftçimize ne yapsak azdır, çiftçilerimiz çok daha fazlasını hak ediyor. Konya su fakiri bir şehir, evet başka havzadan suyun yönünü Konya'ya çevirdik ama kaynaklar sınırlı. Bu kaynakların biteceğini bizim kabul edip buna uygun politikalar üretmemiz lazım. Sözleşmeli üretimi stratejik ürünler için zorunlu olması gerekiyor. Toprak zengini bir ülke değiliz, topraklarımızı da verimli kullanmamız gerekiyor. Ne olursa olsun kaynaklarımızın sınırlı olduğunu unutmadan hareket etmeli ve bu kaynakların bir gün tükeneceğini bilmemiz gerekiyor. Bu konuda sürdürebilir bir politika izleyeceğiz. Bu konuda üreteci olarak TARSİM' e sahip çıkmamız gerekiyor. Bizler üreticimize ‘TARIM CEBİMDE’ uygulaması ile arazisine ne ekmesi gerektiğini nere de hangi hayvanı yetiştirmesi gerektiği konusunda yardımcı olacağız. Dolayısıyla bu uygulama sayesinde daha hızlı bir şekilde ne ekmesi gerektiğini öğrenebilecek ve üretimde planlamayı sağlayacaktır. Bizlerin öncelikle yeterli üretim yapıyor olmamız lazım. Bu sebeple stratejik ürünler üretmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. •Gizem Başar