Konya Sanayisinin Gurur Gecesi!
Konya Sanayi Odası’nın 50 yıllık geçmişinin ve başarılarının değerlendirildiği gecede açılış konuşmalarını yapan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, “Şehrimiz için anlamlı bu gecede hem gururlu hem duyguluyuz. Çünkü, bir yandan, geçmişin hatıralarını yad ederken, diğer yandan geleceğe dair umutlarla doluyuz. Bizim için böylesine önemli olan Konya Sanayi Odamızın 50. yaşını kutladığımız bu anlamlı gecemize katılarak bizleri yalnız bırakmayan Sayın Bakanlarımız başta olmak üzere, şehir içinden ve şehir dışından katılan çok değerli konuklarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ancak, asıl teşekkürü sanayimizin, üretimin mimarları çok kıymetli sanayicilerimize, bu büyük hikâyenin sessiz kahramanlarına borçluyuz. Sanayicilerimizin alın teri, vizyonu ve azmi sayesinde bugün gururla bir aradayız. Sizlerle iftihar ediyoruz. Allah tüm sanayicilerimizden ve hepinizden razı olsun. Konyalılar her zaman zoru başarmanın, imkansızı gerçeğe dönüştürmenin peşinde olmuş, bununla da başarı göstermiştir. 50. yaşını kutladığımız Konya Sanayi Odamız bu azmin en güzel örneğidir. Konya Sanayi Odamız, 1970’lerin zorlu Türkiye’sinde, ülkesine güvenen ve geleceğe umutla bakan bir avuç öncü iş adamı tarafından kuruldu. En uzun yolculuklar, atacağınız ilk adımla başlar, derler. 1974 yılında 165 sanayicinin attığı bu ilk adım, sürekli artan başarılarla 50. yılına ulaştı. Kurucu Başkanımız Merhum Ali Akkaya’nın bundan 10 yıl önce, Odamızın kuruluşunun 40. yılında yaptığı konuşmada söylediği, “Konya’nın ne sanayisi var, sen Sanayi Odası kurup da ne yapacaksın” diyenlere rağmen, inandılar, yüreklerini ortaya koydular ve başardılar. 50 yıl önce 8 meslek komitesinde kurulan Konya Sanayi Odamız, bugün 24 meslek komitesiyle Konya’daki tüm sanayi sektörlerini temsil eden güçlü bir yapıya kavuştu. Yarım asırlık bu süreçte, üye sayımız 15 kat artarak, 165’ten 2 bin 430’a ulaştı. Bugün üyelerimiz, 120 binin üzerinde insanımıza doğrudan istihdam sağlayarak, Konya’mıza iş oluyor, aş oluyor. Yine üyelerimiz, 194 ülkeye ihracat yaparak Konya markasını dünyada temsil ediyorlar. Bu başarılara imza atan üyelerimize, kuruluşundan bu yana Odamızda görev yapan yönetim kurulu başkanlarımıza, meclis başkanlarımıza, Odamızın organlarında görev alan tüm sanayicilerimize, çalışma arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Ahirete irtihal edenleri rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
KONYA SANAYİSİ ÜRETİYOR
Konya sanayisinin artık kendisi için üretmekten daha ziyade çalışanları için gayret ettiğini dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya kadim bir kent 10.000 yıl önce başlayan yaşamı bugüne kadar sürdürebilmiştir dünyanın ender yerleşim yerlerinden biri Konya bugüne kadar çok önemli medeniyetlere sahip ve başkentlik yapmış. Sanayi odamızın tarımla başlayan endüstrisinin Türkiye’nin en güçlü sanayilerinden biri haline dönüştüren bir şehirde bulunuyoruz. Konya artık sanayi şehri ve başkenti oldu bu yolculuk kolay olmadı Konya geleneği olan şehir ve bugün baktığımızda bir çok şirketimiz çıraklık kalfalıkla başlayan aile şirketlerimiz başta olmak üzere çok önemli firmalarla dolu.
Şehri imar ederken insanlara istihdam oluşturmamız gerekiyor bir çok sanayimiz artık kendisi için üretmekten daha çok çalışanları için gayret ediyor. Konya’ya sağladığınız istihdamdan sivil toplum kuruluşuna hepsinde sizin emekleriniz sermayeniz var inşallah yarınlar çok daha güzel olacak. Tüm sanayicilerlerimize konyalılar adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
KONYA KOCAMAN BİR SANAYİ TOPRAĞI
Konya’nın Türkiye Yüzyılına önemli katkılar sunduğunu ifade eden Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız “Tahıl ambarı Konyamız bugün sadece tarımsal üretimde değil nitelikli üretimde de Savunma Sanayi başta olmak üzere pekçok alanda Türkiye yüzyılı sanayi hamlesine önemli katkılar sağlayan illerimizin başında gelmektedir. Programa gelmeden önce bakanlarımızla beraber TÜMOSAN’a uğradık Konyamızın sanayileşme sebebini rahmetli Necmettin Erbakan hocamızın 1975 yılında başbakan yardımcısı olduğu dönemde tüm engellere rağmen gerçekleştirmesi attığı temelin kuruluşuna götürmek istiyorum. Erbakan hocamızın o gün ektiği tohum filizlendi büyüdü ve bugün kocaman bir sanayi toprağı oluşturuldu. Konya sanayide en fazla üretim yapan 10’uncu sırada yer alırken en fazla rekabetçi il olarak ise 8 konumda. Konya Sanayisini başarılarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.
İNANÇLA YOLA ÇIKILMIŞ
50 yıl önce büyük cesaretle atılan adımlar geleceğe olan inancın göstergesidir diyen Konya Valisi İbrahim Akın “Konya sanayiden tarıma bilimden sanata kadar her alanda atılımlar yapmaya devam ediyor. 50 yıl önce büyük cesaretle atılan adımlar geleceğe olan inancın göstergesidir. Bu inançla dünya standartlarında üretim yapar hale gelen Konya sanayi odamız ihracatıyla da global pazarlarda Türkiye’yi temsil eden bir merkeze dönüşmüştür bu dönüşüm tüm sanayicilerimizin girişimcilerimizin ve çalışanlarımızın müşterek eseridir. Konya sanayisi ülkemizin geleceğini inşaa ederken çevresel sürdürülebilirlikten toplumsal faydaya kadar bir çok alanda örnek çalışmalar yürütmektedir. Konya sanayisinin başarılarının temelini sanayicilerimizin azmi yenilikçi bakış acısı ve Konya Sanayi odası liderliğinin yanında devletimizin ve değerli bakanlarımızın ilimizin sanayisine verdikleri güçlü destek atmaktadır” diye konuştu.
KONYA ALTIN YILINI TAMAMLADI
Konya’nın şehirleşme ve belediyecilik anlamında Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinin başında geldiğini belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat “Konya altın yılını tamamladı inşallah 100. yılını da tamamlar. Eğer bir şehrin mülki Erkan’ı STK‘ları oda borsa başkanları milletvekilleri belediyeleri bir ve beraber oldukları zaman o şehirlerin büyük atılımlar yaptığını görüyoruz. Türkiye’nin her tarafına gittiğimizde bu formül hangi şehirde uygulanıyorsa o şehirlerin çok iyi yerlere geldiğini ekonomilerinin şehirciliğin belediyeciliğin çok iyi olduğunu gözlemliyoruz Konya’da hamdolsun şehirleşme ve belediyecilik anlamında ülkemizin en önde gelen şehirlerin başında geliyor. Emeği geçenlerden hizmet verenlerden Allah razı olsun Konya halkımıza da Konya’nın gelişmesine verdikleri güçlü destek için şükranlarımızı sunuyoruz. Dünyada ticaret kızışacak rekabet kızışacak adeta bir mayın tarlası var bu mayın tarlası içinde ülkemizi düzlüğe çıkarmak yine güçlü siyaseti güçlü ekonomik istikrarı olan ve güçlü büyümesi olan halkının refah düzeyini artıran bir döneme yeniden kavuşturmak azim ve kararlılığındayız” ifadelerini kullandı.
KONYA’NIN YANINDAYIZ
Konya’yı ileriye taşıyacak bütün hamleleri kararlılıkla atacaklarını ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Anadolu’nun kalbi Konya’mız ülkemizin üretim zincirindeki en güçlü halkalardan bir tanesidir. Biliyoruz ki Konya’nın gücü Anadolu’nun gücüdür, Türkiye’nin gücüdür. Bu gücü her daim daha ileriye taşıma kararlılığıyla hareket eden, ekonomimizin ve sanayimizin önemli kuruluşlarından biri olan Konya Sanayi Odamızın 50. yılını bu vesileyle tebrik ediyorum. Başarılı çalışmalarınızın devamını temenni ediyorum. Türkiye’yi ihya etmeye talip olduğumuz 2002 yılından önce ülkemizin üretimi geride bırakılmış, sahip olduğu potansiyeli bastırılmış, insanı kabuğuna çekilmiş, her alandaki kabiliyetleri sindirilmiş bir vaziyetteydi. Biz, ülkemize reva görülen bu anlayışı reddettik. Kolları sıvadık ve ayağı yere sağlam basan politikalarla 22 yılda ülkemize asırlık kazanımlar sığdırdık. Milli gelirimizi 236 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çıkararak Türkiye’yi satın alma gücü paritesine göre Dünya’nın en büyük 11. ekonomisi haline getirdik. Konyalı sanayicilerimiz de Ülkemizin dört bir yanında şehirlerimize değer katacak yatırımları hayata geçirme gayretimizin en yakın şahitlerindendir. Bakınız 2002 yılında şehrimizde 8 OSB yer alıyorken biz bu sayıyı 12’ye çıkardık ve OSB’lerimizdeki istihdamı da 9 binden 81 bin 290’a yükselttik. Konya’mıza 3 endüstri bölgesini kazandırdık. Sanayimizin dijital dönüşümüne rehberlik eden model fabrikayı şehrimize kurduk. Şehrimizin güçlü üretim altyapısının katma değerli üretimle buluşması için Konya’ya 2 teknopark, 22 Ar-Ge ve 1 tasarım merkezi kazandırdık. Şehrimizde gerçekleşecek yeni ya da ilave yatırımlar için 5 bin 496 teşvik belgesi düzenledik. 405 milyar lira sabit yatırımın ve 88 binden fazla istihdamın önünü açtık. Önümüzdeki dönemde ilan ederek süratle devreye alacağımız Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimiz kapsamında Konya’da gerçekleştireceğimiz vizyon projeleri de belirledik. Konya’nın sanayide, tarımda, ulaşımda, savunma ve havacılık sektörlerinde yüksek teknolojili üretim ve ihracatını artıracak projeleri kısa sürede inşallah gerçekleştireceğiz. Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamındada Konya’da değer katacak yeni özel sektör yatırımlarını şehrimize kazandıracağız. Biz gözbebeğimiz Konya’yı ihya edecek, zengin potansiyelini harekete geçirecek tüm adımları kararlılıkla atmayı sürdüreceğiz” dedi.
Sektör temsilcileri ve oda başkanlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen Konya Sanayi Gecesi’nde 6 farklı kategoride 78 plaket takdim edildi.