Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği Var Mı?
Çocuğu olmayan ailelerin son umut kaynağı olan tüp bebek operasyonlarında devlet desteği alabilmenin şartları oldukça ağır. Konya’da 41 yıldır doktorluk yapan Özel Medova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Tüp Bebek Uzmanı Operatör Doktor Mustafa Ulusoy tüp bebekte devlet desteği alabilmenin şartlarını açıkladı.
Tüp bebekte devlet desteğinin şartlarının çok katı olduğunu söyleyen Mustafa Ulusoy, “Kadının 23 yaşından büyük 40 yaşından küçük olması gerekiyor, kadın çalışıyorsa ise kadının SGK 900 gün prim 5 Yıl Sigorta girişinin olması, kadın çalışmıyor ise erkeğin SGK 900 gün prim 5 Yıl Sigorta girişinin olması, 3 yıllık evlilik şartı, başka bir yoldan gebe kalamayacağını kesin elinde rapor olacak, en az 3 sefer aşılama denemiş olacaksın. Bu şartları yerine getirenler de devlet tüp bebek ücretlerinin belli bir oranda hepsini de değil, belli bir oranda ödüyor” dedi.
DEVLET DESTEĞİ İLK ÇOCUK İÇİN GEÇERLİ
Tüp bebek tedavilerinde devletin ilk çocuk için destek verdiğini belirten Ulusoy, “İkici kez anne-baba olmak isteyenlere devlet tüp bebek desteği vermiyor. Bu destek sadece ilk çocuk için geçerli. İlk çocukta yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki yardımcı yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde; birinci denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında olmak üzere destekte bulunuyor. Bir de bunun üniversiteden rapor çıkarılması gerekiyor. Üniversite hastanelerinde ve araştırma hastanesinde olduğu için onlarda haklı olarak raporu çıkarırsan tedaviyi burada yapalım. Tüp bebek içinde genellikle özel hastaneler tercih ediliyor. Bu yüzden şu anda maalesef devlet desteği alabilen oranımız çok düşük” diye açıkladı.
TÜP BEBEK ÜCRETLERİ NE KADAR?
Tüp bebek tedavi fiyatlarının sürekli değiştiğini dile getiren Mustafa Ulusoy, “Tüp bebek tedavilerinde fiyat her zaman değişir. Hastanın gebe kalabilmesi için maalesef girdiler çok fazla çünkü her şey dolar bazında alınıyor. En basit iğnesi 300 dolar yani hepsi döviz karşılığında transfer için kullanılan Hepsi dövizle dışarıdan geliyor. Onun için yani fiyatlar kabarık oluyor. İlaç şirketler ilaç fiyatlarını her hafta değişiyor. Biz de maalesef her üç ayda bir fiyatları güncellemek mecburiyetinde kalıyoruz. Eskiden yılda bir yapıyorduk veya iki defa yapıyorduk. Türkiye'deki ortalama bir tüp bebek kliniğinin aldığı 35 ila 40 bin lira civarında para alıyor. Ondan sonrası da ilaç parası. İlaçlarla da beraber baktığında bu nereden bakarsan 70 bin lirayı bulan bir fiyat. Herkesin farklı beden boyuna göre, herkesin kullandığımız ilaç dozu farklı. Ne kadar gideceğini bilmiyorsun ama aşağı yukarı 30 bin lira civarında ilaç maliyeti tutuyor” şeklinde konuştu -Buse Aşcı