Talasemi’nin Kesin Çözümü: Kemik İliği Nakli

Talasemi’nin Kesin Çözümü: Kemik İliği Nakli
 Muhabir
Henüz bebekken tespit edilen ve yorucu bir tedavi süreci olan Talasemi hastalığında kan almanın kesin çözüm olmadığını belirten Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Dolu, tamamen iyileşmek için kemik iliği naklinin şart olduğunu söyledi.

Aşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği belirtileri ile bebeklik döneminde fark edilen Talasemi hastalığı, ömür boyu her üç haftada bir iki ünite kan alarak tedavi ediliyor. Fakat kan tedavisinin kesin çözüm olmadığını belirten Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Dolu, tamamen iyileşmek için ilik naklinin gerekli olduğunu söyledi. Dolu, vatandaşları ilik nakli konusunda hassas olmaya davet etti.

KONYA’DA SAĞLIĞINA KAVUŞAN HASTA ÇOK

Başkan Dolu, “Bir talasemi hastası her üç haftada bir kan almak zorunda. Hayatını ancak bu şekilde devam ettirebilir. Bunun içinde vatandaşlarımızın tüm bunları göz önünde bulundurarak kan bağışı yapmaları çok önemli. Tabi bu hastalıktan kesin kurtulma yöntemleri de var. Bizde de lösemiden aşina olduğumuz kemik iliği nakli yapılıyor. Yani bir talasemi hastasına kemik iliği nakli yapıldığında sağlıklarına kavuşabiliyorlar. Konya’da bu şekilde sağlığına kavuşan birçok hastamız var. İşte bu güzel tabloları yaşayabilmemiz için kemik iliği nakli şart” diye konuştu.

İLİK NAKLİ SANILDIĞINDAN DAHA KOLAY

“Yaklaşık 5 senedir Türkkök, Türkiye’de kemik iliği ve kök hücre bağışı için ilik topluyor” diyen Başkan Dolu, “Tabi uygun verici bulma sorunları da halen devam ediyor. Bunun için de vatandaşlarımızın bir tüp kan vererek kendilerini oraya tanıtmalarını çok mühim buluyoruz. Kemik iliği nakli derken vatandaşlarımızda yanlış bir algı oluşuyor. Zannediyorlar ki bütün iliği alacak ve diğer hastaya nakledilecek. Böyle bir şey yok. Burada bir günlük bir işlem yapılıyor. İlik verecek olan vatandaşımız dört gün öncesinden bir aşı vuruluyor. Bu aşı sayesinde donörün vücudundaki ilik kana karışıyor. Ardından donörden kan alınıyor ve diğer hastaya naklediliyor. Süreç bu kadar basit. Baktığınız zaman sadece kan vererek bir kişinin hayatını kurtarmış oluyorsunuz. Aslında bu kadar kolay bir olay insanlara da yanlış algılatılabiliyor. Mesela geçen senelerde bir dizide ilik naklini öyle bir anlatmışlardı ki sanki büyük bir ameliyat yapılıyor gibi gösterilmişti. Bu gösterilen aslında çok eski bir teknoloji. Bundan 20 sene önce ilik böyle toplanıyordu. Ama şimdi böyle bir şey yok. Tüm bunlar için bağışçı olmak isteyen kişiler bir ünite Kızılay’a bağış yapıp kendi iliklerini oraya tanımlatacaklar. Yani burada bu ilik sadece bizim için değil, bir lösemi hastasına veya bir MDS Hastasına da uyumlu olabilir. Ya da ilik bekleyen başka başka hastalara da umut olabilir” ifadelerini kullandı. •Buse Aşcı