Son depremler Konyalıları korkutuyor! Ilgın Akşehir civarında diri fay hattı mı var?

Son depremler Konyalıları korkutuyor! Ilgın Akşehir civarında diri fay hattı mı var?
Türkiye'nin deprem konusunda en az riskli bölgesinde bulunan Konya'da sürekli yaşanan sarsıntılar Konyalıları tedirgin etti. Peki Konya'da diri fay hattı var mı? Ilgın, Akşehir civarında diri fay hattı mı var? Uzman isim açıkladı!

Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi. Bu faylar 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor ve deprem riski taşıyor. Peki Konya’da fay hattı geçiyor mu? İşte detaylar…

MTA DİRİ FAY HARİTASI YAYIMLANDI

Yenilenmiş diri fay haritaları MTA tarafından resmi sitelerinde erişime açıldı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hattı haritası yayımladı. Fay üstünde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor.

İşte, deprem riski taşıyan o iller; Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya.

MTA DİRİ FAY HATTI İÇİN TIKLAYINIZ

ILGIN, AKŞEHİR CİVARINDA DİRİ FAY HATTI MI VAR?

MTA Haritasının açıklanmasının ardından Konya'nın da hissettiği bir çok deprem olmasının ardından şehirde tedirginlik had safhaya ulaştı. Konyalı vatandaşların son günlerde yaşanan depremler sonrası tedirgin olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Doğu Anadolu’da ki diri fay hattı sebebi ile Kahramanmaraş depremlerini yaşadık. Fakat Doğu Anadolu fay hattı Konya’mızdaki fay hatları ile ilişkili değil."

"Konya’da yaşanan depremlerin Ilgın, Akşehir civarında sıkça olma sebebi ise buralarda diri fay hattı olmasıdır. Burada olan fayların gün içerisinde kırılması sonucu depremler meydana gelmektedir” açıklamalarında bulundu.

‘DEPREM ÖLDÜRMEZ, YAPI ÖLDÜRÜR’

Konya’nın olası deprem felaketi öncesi gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Mühendislikte her zeminin üzerine yapı yapılabilir. Farklı zeminlerin üzerine yapı yapılmaz diye bir şey yok. Önemli olan yapıda kullanılan malzemenin kalitesidir. Zeminin şartlarının ne olduğunu ortaya koyarak buna göre yapı yapmak önemli bir noktadır. Bu sebeple zeminin ne olduğu insanları tedirgin etmemelidir."

"Bizler zemin gerçeğini kabullenerek zemin şartlarına uygun yapılar yaptığımız takdirde hiçbir sorun ile karşılaşmayız. Konya’mız adına bu durumlar yaşanmadan bizler gerekli tedbirlerimizi alarak yaşanması olası kötü günlerin önüne ivedi bir şekilde geçelim. Yap stoğumuzu kısa bir sürede sadece vatandaşımızla değil, Büyükşehir Belediyemiz ile ve odalarında dahil olacağı bir kapsamlı çalışma gerçekleştirmeliyiz. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Deprem Öldürmez Yapı Öldürür’. Depreme dayanıklı sağlam binalarımız olduğu sürece korkuya gerek kalmayacaktır” dedi.

•GİZEM BAŞAR

Kaynak:KONYA'NIN SESİ