Sillenin El Emeği Ürünleri…

Sillenin El Emeği Ürünleri…
 Muhabir
Konya’nın tarihi köyü olan Sille her gün yerli ve yabancı onlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Sille’nin girişinde bulunan tezgahlarda kendi ürettikleri el emeği ürünlerini satan esnaflar hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de Sille’ye gelen turist...

Konya’nın tarihi köyü olan Sille her gün yerli ve yabancı onlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Sille’nin girişinde bulunan tezgahlarda kendi ürettikleri el emeği ürünlerini satan esnaflar hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de Sille’ye gelen turistlere Sille özgü olan veya orada yetişen ürünlerin satışını yapıyor.

Sattıkları ürünlerin hepsinin el emeği olduğunu söyleyen Rukiye Çankaya, “Eşim ile aşağı yukarı 10 senedir burada kendi ürettiğimiz ürünleri satıyoruz. Burada kayısı kurusu, erik kurusu, bahçemizin iğdesi, kendi yaptığım erişte, fasulye, nohut, papatya çayı, mısır püskülü, kiraz sapı, sarı kantaron, kendi bahçemdeki üzümlerden yaptığım pekmez, elma sirkesi, alıç sirkesi gibi el emeği ürünlerim var. Ağaçtan düşen elmalardan genellikle elma sirkesi yapıyorum. Cilt güzelliğine iyi gelir ve zayıflamaya yardımcı olur. Doğal bir temizlik ürünü olarak da kullanır. Elma sirkesini yaparken bidonların yarısına kadar elmaları dolduruyorum üzerine de su ekliyorum içine 1 çay kaşığı şeker ve tuz ekleyip kapağını kapatıyorum. Kendi bahçemde tandır var orada tandır ekmeği, tandır gevreği yapıyorum. Silleliler besmet der, ona ilgi çok büyük herkes severek yiyor” dedi.

Kendi kuruttukları ürünleri ve bahçelerinin ürünlerini satan Mustafa Aksoy, “Ailemle beraber 15 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Doğal ürünleri buraya gelen yerli ve yabancı turistlere satıyorum. Burada erik kurusu, kayısı kurusu, yeşil üzüm, cennet hurması kurusu, domates, biber, fasulye, elle kırılan badem-ceviz satıyorum.

Damar tıkanıklığına, şeker hastalığına ve kilo vermeye iyi gelen alıç sirkesini dağdan topladığımız alıçlarla eşim yapıyor. Konya Beyşehir’den getirdiğimiz çilekler var. Şeker hastalığına iyi gelen hünnap var kilosu 250 TL, gölgede kuruyan yeşil üzümün kilosu 300 TL, mürdüm eriğinin kilosu 250 TL, dut kurusunun kilosu da 250TL’den satıyorum. Bunları kuruturken temiz olunması çok önemli, meyvelerin kurutulduğu yerlerin toz, toprak olmaması gerekiyor” şeklinde konuştu. -Buse Aşcı