Piyasada Araç Aranıyor!

Piyasada Araç Aranıyor!
Sıfır ve ikinci el araç piyasasına denetim için harekete geçildi. Araç piyasasında darlık yaratmak ve piyasa dengesini bozmak amacıyla faaliyet yürüttüğü iddia edilenler hakkında müfettiş görevlendirildi

Sıfır ve ikinci el araç piyasasına denetim için harekete geçildi. Bakan Muş, "Sıfır ve ikinci el araç piyasasında darlık yaratmak ve piyasa dengesini bozmak amacıyla faaliyet yürüttüğü iddia edilenler hakkında müfettiş görevlendirilmiştir" açıklamasını yaptı. Peki araç fiyatlarında yaşanan artışın en büyük sebebi ne? Konya Oto Galericiler Odası Başkanı ve KONMASDER (Konya motorlu araç satıcıları) Dernek Başkanı Abdullah Acıbadem, piyasadaki dengesizliğin nedenini anlattı.

PİYASA ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİNDE!

Araç piyasasında darlık yaratan ve piyasa dengesini bozanların ne gibi sorunlara yol açtığının altını çizen Abdullah Acıbadem, “Araç fiyatlarındaki artış maalesef arz talep dengesizliğinden kaynaklı. Şuan herkes ihtiyaç olan olmayan araç alma peşine düştü. Dolayısıyla ülkeye giren araç sayısı kısıtlı olunca aslında tüm sorun burada başlıyor. Pandemi süreciyle başlayan serüven çip krizi hammadde sıkıntısı yedek parça lojistik derken… Bugün de Avrupa’yı saran enerji krizi fabrikaları üretimleri çok kısıtlı çalışıyor Avrupa da araç fiyatları ciddi anlamda arttı ama tabii ki bizdeki kadar değil pandemi öncesi ile bugüne 33 aylık zaman kıyasladığımız da yüzde 600-700’lere varan artış söz konusudur” ifadelerini kullandı.

ARAÇ BULMA ŞANSINIZ YOK!

Ülkede karaborsa araç satılmaya başlandığını belirten Acıbadem, “12. Ay içerisinde Bakanlığımızın yaptığı ÖTV Matrah düzenlemesiyle 600 bin e kadar olan otomobillerde 70-80 binlere varan indirim oldu. Ama araç gelmeyince kısıtlı sınırlı gelince bu iş kime yaradı? Distribütörlere ve bayilere yansıdı. Bunun sonucunda karaborsa araç satmaya başlandı. Hiç bir bayide, markada araç bulma şansınız yok! Bu işten karlı çıkan fırsat yaratan bayiler oldu. Alenen el altından fatura harici para talep ediliyor. Normal ihtiyaç sahibi müşteriye araç satmıyorlar” şeklinde konuştu.

BAYİDE YOK, İNTERNET

SİTESİNDE ARAÇ ÇOK!

Bayilerde olmayan araçların internet sitelerinde satışta olduklarına vurgu yapan Acıbadem, “Geçen yıl Ticaret Bakanlığımızın çıkarttığı 6 ay ve 6 bin km sadece Şirketleri Kiralama firmaları ve oto Galericileri kapsaması bunun içerisine ısrarla talepte bulunduk binicilerin, kullanıcıların, şahısların asıl dahil edilmesi gerekiyordu. Kötü niyetli şahıslar bayilerden topladıkları araçları ya getirip galerilere sattılar ya da internet ortamında sattılar. Satmaya da devam ediyorlar. Biz oda yönetimi olarak Ticaret İl Müdürlüğü’nden talepte bulunduk. İnternet ortamında ilanda bulunan 2022 model ve 10 bin km altındaki araçların bizzat km kontrolünün yapılmasını istiyoruz. Bayilerde olmayan araçlar ilan sitelerinde… İlan sitelerine 6 bin km sınırı olunca göstermelik 6 bin küsuratlı ilanlar… Bu araçlar bayilerden nasıl fatura edilmiş kime fatura edilmiş bakanlığımızın bunu inceleyip takibe alması ve yüklü miktarda para cezaları ödemesi gerekiyor. Olan vatandaşlarımıza oluyor 12. Başlarında ötv matrah düzenlemesi ile bugün e baktığımızda yüzde 15’lere varan yükseliş var. Ve bu yükselme daha da devam edecek. İşini hakkıyla yapan esnaflarımız gerçekten çok zor durumda. Mevcut stokunda olan aracını satsa bir türlü satmasa bir türlü… Esnaf sattığı aracı yerine koyamıyor. Aynı aracı yerine almak için her seferinde yüz de 5-10 para ekliyor Haliyle ne oluyor mevcut stokundaki mevcut araç sayısı düşüyor” açıklamalarında bulundu. •Gizem Başar