Pazarın Gözdesi: Tandır Çeşitleri!

Pazarın Gözdesi: Tandır Çeşitleri!
 Muhabir
Konya’da tandır ekmeğini mahalle bakkallarında, marketlerde ve hatta pazarlarda görmek mümkün. Konya semt pazarında tandır çeşitlerini satışa sunan Yılmaz Yiğit, tandır geleneğini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Adını piştiği fırından alan tandır ekmeği Konya’nın geleneksel lezzetlerinin arasında yer alıyor. Tandır fırınından ise sadece ekmek çıkmıyor. Tandır böreği ve tandır gevreği de yapılan fırınlarda işi bilen kadınlar tandırın başına geçiyor. Tandır ekmeği çoğu zaman market ekmeği yerine de tercih ediliyor. Doğal içeriği ve damaklarda bıraktığı tadıyla akıllara kazınan tandır ekmeğini pazara taşıyan Yılmaz Yiğit, “Tandır ekmeğini seven çok fazla, yapımı zor olduğu için satışına yetiştiremiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konya’da tandır geleneği uzun yıllardır yaşatılıyor. Müstakil ev ve bahçesi olan Konyalılar bahçelerine tandır fırını yaptırmayı ihmal etmiyor. Tandır ekmeğinin hamurundan çok yapımı uğraştırıyor. Tandır ekmeği yapmayı bilen kadınlar tandır fırınının içine uzanarak kavurucu sıcakta tandır ekmeğini pişiriyor. Pazar esnafı Yılmaz Yiğit, “Evde eşime yaptırıyorum. Pazarda satışını yapıyorum. Tandır ekmeği uzun süre bayatlamadığı ve uzun süre saklanabilir olduğu için tercih ediliyor. Tandır yapımı zor ve zahmetli bir iş olduğu için fiyatına da yansıyor” dedi.

Tandır ekmeğinin yanında peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı ve karışık olarak tandır böreği yapıldığını söyleyen Yiğit, “Tandır böreği sıcak sıcak yenildiğinde daha lezzetli özellikle tereyağıyla yağlandığı zaman kokusu da tadı da çok güzel oluyor. Börekleri çeşit çeşit içle hazırlıyoruz. Herkes sevdiği içli böreği alıyor. Börek içinde aynı hamuru kullanıyoruz” diye konuştu.

Konyalılar çayı çok sever çayın yanında da genellikle gevrek tüketir diyen Yiğit, “Tandır gevreği de son yıllarda çok gitmeye başladı. Tereyağlı ve kıtır kıtır yapısıyla yedikçe yiyesi geliyor insanın. Konyalılar çayı çok sever gevreği de çaya batırarak yer. Zaten gevreğin tadı öyle çıkar” dedi.

Ev yapımı ürünlerin satışını yaptıklarını dile getiren Yiğit, "Erişte, şebit-yufka, ekşi mayalı tam buğday ekmeği, mantı, yoğurtlu sıkma tarhana, tatlı tarhana, kemal paşa, tel kadayıf vb. ürünlerimiz var" şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ