Mobilya Sektöründe İşçilik Konya’da!
Ahmet Şen ilkokuldan sonra başladığı döşemecilik mesleğini 35 yıldır devam ettiriyor. Ahmet Şen, “Döşemecilik mesleğine çıraklıkla başladım sonra devam etti. 20 yıldır kendi dükkanımız var. Döşemelik mesleğini temelden görmek lazım. Şu an kimse temelden görmüyor. Tabancayı eline alan ben döşemeciyim diyor. Bu işi yapıyor. O bize engel oluyor. Mesela Suriyeliler, biz bu arkadaşları yanımızda çalıştırıyoruz biraz öğreniyor, gidiyor dükkan açıyor o bizi mahvediyor. Onlarda rızkını alsın. Herkes rızkını yiyor. Süngerin çok değişik fiyatlarda satışı var. Suriyeli dns kullanıyor ben 32 dns kullanıyorum. Arada çok büyük fark var sıkıntı oluyor. Fiyat farkı oluyor. Kumaş desen öyle. Ben 200 liraya kaliteli kumaş alıyorum o düşük kalite kumaş kullanıyor 80 liraya alıyor. Biz kaliteli ürün yapıyoruz. Tabi işi kaliteli yapan da vardır” diye konuştu.
Mağaza sektöründen destek görmediklerini söyleyen Şen, “Mobilya mağazaları Konya'nın malını İnegöl mobilyası diye satıyor. İnegöl'e değer veriliyor, bize verilmiyor. Yani burada mağazacılar bize destek olmuyor. Bize destek olsa Konya kalkınacak benim başkasına faydam olacak” dedi.
İşçiliği biz yapıyoruz parayı mağaza kazanıyor diyen Şen, “Koltuk üretimi yapıyoruz. Kumaşlar tercih ediliyor. Koltuk tarzı beğeniliyor. Ben toptan veriyorum yani mağazaya ürünü biz veriyoruz, mağaza satıyor. Parayı kazanan mağaza biz kazanamıyoruz. İşçiliği biz yapıyoruz. Tanıdık müşterilere koltuğun kumaş sünger değişimini yapıyoruz. Döşeme sektörü esasında çok iyi ama bozanlar var. Ben diyorum ki 30 bin liraya vereceğim. Bundan 5 bin lira para kazanacağım. Öbür adam tutuyor 15 bin liraya veriyorum diyor ama içinde ne olduğu bilinmiyor. Kalitesiz ürün üretiyor ama mağazacı x firma şu paraya veriyor, sen niye bu paraya veriyorsun diyor almıyor. Orada sıkıntı yaşıyoruz. Düzenli bir iş olması lazım” ifadelerini kullandı.
Mağazalara sipariş üzerine koltuk yaptıklarını ifade eden Şen, “Mağazadan sipariş alıyoruz. Bugün binlerce mağaza var iki üç tanesine zor veriyoruz. Kaliteli ürün satan yerler var. Mesela mağazanın imalathanesi yok bize yaptırıyor. Mağazacıların imalathanesi olmuyor zaten. Mağazalara koltuk üretiyoruz” diye konuştu.
Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Faik Özköksal’ın ustası olduğunu anlatan Şen, “Mesleğe çırak olarak başladım. Kendim istedim. Aksaray yolunda gazeteci bir arkadaşımızla beraber vefat eden Faik Özköksal benim ustamdı. Biz bu işe ilk Zindankale'de başladık. Usul usul bu taraflara geldik. 9 yıl Arabistan'da çalıştım. Bu iş üzerine hem Türkiye'de hem yurtdışında çalıştım” şeklinde konuştu.
Çırak yetişmeme konusunda değerlendirmede bulunan Şen, “Eleman sorunu her yerde duyuyorum. Okulu bu şekilde mecburi yaparlarsa olmaz. Okuyacak olan okusun, okumayacak okumasın. Burası da bir üniversite. Suriyeliler geldi de biz kurtulduk. Piyasada bir tane işçi yok. Zaten Türk çalışmıyor okuyor. 8 yıl bittikten sonra ne senin sözünü dinler ne bu işi öğrenir. Yeni nesil para gelsin istiyor. Çırak yetişmiyor” ifadelerini kullandı.
Döşemecilik mesleğinin zorluğu yok diyen Şen, “Mesleğin zorluğu yok. Zaten malzeme temin ettiğiniz zaman iş var. Mağaza mobilyayı alıyor satıyor paranı veriyor, ezilen yine işçi oluyor. Mağaza ezilmiyor. Koltuğun çıtasını, iskeletini, döşemesini komple hepsini burada yapıyoruz” dedi.
-Büşra GÜLTAŞ